Bao Shuya a fost un oficial celebru în statul Qi, recunoscut ca un judecător onest şi talentat. El a fost, de asemenea, prieten de viaţă al lui Guan Zhong. Datorită recomandării sale, Guan Zhong l-a numit pe ducele Huan de Qi, primul hegemon al alianţei vasale, în semn de recunoaştere a puterii statului Qi.

 

Ducele Huan de Qi l-a rugat iniţial pe Bao Shuya să fie prim-ministru. Însa Bao l-a recomandat pe Guan Zhong pentru acest post spunând: "Guan este mult mai potrivit decât mine, el m-a depăşit în dragostea faţă de oameni, niciodată nu abuzează de putere; fiind de încredere, respectă legea, ordinea şi poate conduce o armată." Cu toate acestea, Ducele Huan încă avea pică pe Guan, datorita unei încercari de asasinat. Bao i-a spus, "Pe atunci Guan îl servea pe duşmanul tău, şi el a mers la asasin din loialitate faţă de stăpânul său. Dacă aţi putea să-l iertaţi şi să-l trataţi cu respect, el vă va servi cu tot talentul şi loialitatea sa ." Convins de Bao, ducele a renunţat la planul său de răzbunare şi l-a numit pe Guan prim-ministru.

 

Sub guvernarea lui Guan, statul Qi a devenit cel mai puternic stat. Mai târziu când Guan s-a îmbolnăvit, ducele de Huan l-a vizitat şi au discutat despre…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!