In China Antica oamenii considerau ca toata viata umana este predeterminata de catre un destin ce este scris in Ceruri. Toate evenimentele din viata, inclusiv casatoria, sunt planificate in ceruri si acolo exista multi Zei si sfinti, care supravegheaza punerea in aplicare a acestui plan divin.

 

Zeitatea care leaga casatorile intre oameni in mitologia chineza se numeste Yue Lao (batranul selenar) sau Yue Xia Lao (batranul sub lumina lunii). El apare noaptea sub lumina lunii si ii uneste pe viitorii soti cu un fir rosu pe care il leaga de gleznele lor. Chiar daca acestia se afla departe unul de altul, ei oricum se vor intalni si vor deveni sot si sotie.

 

Exista o legenda referitoare la acest mit, scrisa de catre Lee Fuyang, scriitor si poet al dinastiei Tang (anii 618 – 907).

 

In timpul domniei imparatului Li Shimin traia un tanar pe nume Wei Gu. Odata, in timpul unei calatorii, Wei Gu ramase peste noapte la un hotel in orasul Sunchen. Noaptea tirziu el vazu pe treptele din fata hotelului un om in varsta care rasfoia o carte. Fiind coplesit de curiozitate, baiatul s-a apropiat de batrin si l-a intrebat: „Ce fel de carte ai?” Batrinul l-a privit si i-a zis: „Aceasta este cartea in care scrie cine si cu ce persoana se va uni prin casatorie”.

 

Langa batran se afla un sac de calatorie. "Dar in geanta ce ai?" – nu se opri din intrebari tanarul. "In sac am fire rosii pe care le leg de gleznele viitorilor soti, dupa care, chiar daca sunt inamici, daca unul este bogat si altul sarac, sau daca locuiesc la mii de kilometri departare unul de altul, ei oricum se vor casatori", – a explicat batranul misterios. Si dupa o scurta pauza a adaugat cu un zambet pe buze: "Tu ai deja la glezne firul meu rosu".

 

Wei Gu nu a crezut ce a auzit. Dar din curiozitate, mai cu seama ca de mult timp era in cautarea unei mirese, a intrebat:

 

"Spune-mi, cine e mireasa mea?" – Inima tanarului dintr-o data a inceput sa bata puternic.

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Be Sociable, Share!