Odata cu sosirea Campionatului Mondial din Brazilia 2014, am decis sa arunc o privire mai in detaliu asupra modului in care gandeste un fotbalist care a obtinut si inca mai obtine rezultate extraordinare in cariera sa si care este mentalitatea unui castigator – Lionel Messi

 

Ce-i face sa fie atat de buni?

 

Folosesc vreo tehnica magica?

 

Au descoperit un lucru nou de care nu s-a mai auzit pana acum?

 

In articolul trecut am vorbit despre Pelé. Iti recomand sa arunci o privire si sa observi cum privea el fotbalul, viata sa si mai ales sa afli motivul pentru care fotbalul conteaza.

 

Lionel Messi

Indiferent ce ar spune oricine, nimeni nu poate contesta rezultatele. Lionel Messi a iesit castigator pentru a patra oara balonul de aur in 2013, lucru ce nu a mai fost realizat de niciun fotbalist in istorie. Astfel el a devenit mandria Argentinei si una dintre cele mai mari legende ale fotbalului.

 

Daca nu esti de acord, citeste mai jos.

Pentru ca acest premiu este o fuziune a premiului ‘Fotbalistul European al Anului’ si premiul FIFA de ‘Cel Mai Bun Jucator din Lume’ ce a fost inaugurat doar in 1991, Diego Maradona nu l-a castigat niciodata si nici Pelé, insa nu se stie daca cei doi ar fi reusit sa realizeze ceea ce a reusit Messi. Marco van Basten a castigat titlul european de trei ori in cinci ani, Johan Cruyff de trei ori in patru ani si Platini trei ani la rand. Alfredo Di Stéfano castigat-o de doua ori. Messi i-a depasit pe toti.” Astfel disputa s-a incheiat.

 

Nu vreau sa te conving in acest articol ca Lionel Messi este cea mai mare legenda a fotbalului din timpurile noastre.

 

Obiectivul meu este sa incerc sa intru in mintea unui castigator precum Messi, pentru a culege cateva lectii pentru cei care isi doresc si carora le place sa-si atinga obiectivele. Nu ma refer aici la a juca fotbal precum Messi, ci la secretul ce se afla in spatele succesului sau. Unii ar putea spune ca a venit de pe planeta numita 'Fotbal' insa eu cred ca el are doua strategii principale:

 

Obiective realizabile

Probabil ca oricine isi castiga existenta din fotbal viseaza sa primesca intr-o zi premiul FIFA de cel mai bun jucator al anului. Probabil ca acest vis il avea si Lionel Messi acum cinci ani inainte sa inceapa sa castige acest premiu.

Totusi, asa cum probabil face orice invingator, acesta si-a dat seama ca acest munte nu putea fi urcat decat daca impartea acest obiectiv in obiective mai mici. In loc sa caute sa fie cel mai bun jucator al anului, Messi a cautat sa fie cel mai bun jucator al zilei, in fiecare meci pe care-l juca. Astfel, obiectivul sau este sa inscrie in fiecare meci.

 

Messi isi stabileste singur obiectivele

Atunci cand castigi un asemenea premiu pentru prima data, entuziasmul si bucuria pe care o simti devin un izvor de energie si astfel iti doresti sa mai fii castigator inca o data. Atunci cand devii castigator pentru a doua oara, s-ar putea sa nu o simti la fel de intens ca prima data desi probabil vei fi fericit ca ai reusit.

 

Acum, principala motivatie devine sa reusesti sa castigi de atatea ori cat au reusit si cei dinaintea ta. Aceasta a fost probabil dorinta lui Messi inainte sa castige a treia oara, pentru ca de atatea ori a reusit orice fotbalist mort sau in viata sa castige premiul FIFA pentru cel mai bun jucator al anului.

 

Astfel, dupa ce a iesit castigator a treia oara, Messi a trebuit sa caute in interior pentru motivatie. A facut ceea ce au reusit toti oamenii de dinaintea lui. Ce a urmat? Dorinta lui a devenit sa reuseasca ceea ce nimeni nu a mai reusit inainte in istoria fotbalului. Astfel si-a setat acest obiectiv.

 

In continuare s-a concentrat sa fie cel mai bun de pe teren la fiecare meci in parte, sperand ca pana la sfarsitul anului golurile se vor aduna si vor face diferenta. Dupa cum stim amandoi, au facut diferenta.

 

Lionel Messi a cautat sa-si ridice mereu standardul, sa fie persistent, sa inscrie gol dupa gol setandu-si mereu un nou scop pe care sa-l indeplineasca. El are doar 26 de ani si cine stie cate alte recorduri va mai bate si cate altele va mai stabili. Messi este un om ce mananca fotbal, viseaza ca joaca fotbal si practic traieste pentru fotbal. Acest sport este pasiunea lui.

 

Lectiile pe care le putem invata in urma succesului sau vor fi mereu acolo pentru a-i inspira pe ceilalti, fie ca au 5 ani sau 70 de ani.

 

Care este acel obiectiv maret pe care-l consideri de neatins? Imparte-l in obiective zilnice.

 

Te vezi ca fiind unul din cei mai performanti oameni in cadrul carierei pe care ai ales-o? Faptul ca inca respiri este o dovada a faptului ca inca mai ai multe de cucerit. Aceasta este mentalitatea unui invingator adevarat, a unui castigator si probabil ca Lionel Messi, in acest campionat mondial din Brazilia 2014, va dovedi exact acest lucru.

 

Be Sociable, Share!