Ultimul din „cei opt Nemuritori" („Ba Xian”) este Lan Tsayhe. El este portretizat ca un tanar foarte frumos, imbracat intr-un halat albastru si care tine in mina un cos de crizanteme si un flaut. El este considerat protectorul spiritual al florarilor si gradinarilor, precum si al muzicienilor.

 

Lan Tsayhe este descris in multe texte medievale. In „Continuarea vietilor nemuritorilor” de Fen Shen – el este caracterizat ca fiind un sfant ciudat. El purta o rochie albastra zdrentuita, cu o centura lata si catarame din lemn negru. Pe un picior purta cizma si pe altul – nu. Pe timp de vara, isi captusea halatul cu bumbac, iar iarna obisnuia sa doarma in zapada. Mereu era vesel si veselia lui se transmitea tuturor din jur.

 

Lan obisnuia sa rataceasca prin pietile mari din orase, cantand diverse cantece, pe care le stia si de multe ori le compunea el insusi, castigandu-si astfel existenta. Banii pe care ii primea ii dona saracilor sau ii insira pe un fir lung si ii tiriia pe pamant, neobservind ca acestia se imprastiau.

 

Odata, cand canta si dansa linga lacul Haolyan, in nori a aparut o barza, s-au auzit sunete de fluier si flaut si cantecele taoistilor sfinti. In acelasi moment, Lan a urcat silentios spre cer – fiind ridicat pe un nor. Lan Tsayhe si-a aruncat cizma, halatul si centura. Norul s-a inaltat spre cer, devenind tot mai mic si in cele din urma a disparut. De atunci nimeni pe pamant nu a mai auzit de Lan Tsayhe.

 

Legendele celor „Opt Nemuritori” au fost create in primul mileniu d.Hr., insa sfintii au fost canonizati mai tirziu de secolul 11. Pe parcursul secolelor urmatoare, aceasta tema a fost dezvoltata activ in diverse lucrari literare ale multor poeti si scriitori din China.

 

Exista multe povesti despre activitatea in comun a nemuritorilor. Aceste legende s-au format in secolul al 16-lea si au fost utilizate de catre scriitorul Wo Yun Tai in romanul sau „Calatoria celor opt Nemuritori spre est”. Romanul descrie modul in care cei opt nemuritori…

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Spune si altora!