Cheng Hao a fost un om de stiinta in timpul dinastiei Song de Nord [960-1127]. El ii ajuta mereu pe ceilalti, si era foarte bun cu oamenii de rand. Indiferent ce post avea, el ii trata cu grija pe cei din jur. In timpul detinerii functiei sale oficiale in provincia Fugou, el a ajutat localnicii sa-si rezolve multe probleme.

 

Se spune ca fiind in vizita intr-o localitate, Cheng Hao a aflat ca apa potabila este sarata si si-a intrebat subordonatii: "oare oamenii pot sa bea asemenea apa?". Acestia i-au spus "Nu cunoasteti conditiile locale. Apa buna si pura este disponibila numai in manastire, dar femeile nu pot intra acolo." Reflectand asupra acestei probleme si consultandu-si asistentii, Chen a decis sa sape o noua fantana, cu aceiasi sursa subterana care era in manastire. Problema cu apa a fost rezolvata.

 

Wang Chung Cheng era inspector si foarte iubit de imparat. Oriunde ajungea, oficialii locali cheltuiau o gramada de bani incearcand sa-i intre in voie. Cand era pe cale sa soseasca in provincia Fugou, asistentul i-a spus lui Cheng Hao ca ar trebui sa-l intampine corespunzator pe Wang Chung Cheng. La care Cheng Hao a raspuns raspicat: "Provincia noastra este saraca. Nu ne putem permite sa cheltuim multi bani, cum o fac altii. Mai ales ca banii sunt ai cetatenilor si nu ar trebui sa-i cheltuim nesabuit." Neprihanirea lui Cheng Hao l-a uimit pe Wang Chung Cheng. Atata timp cat la conducere s-a aflat Cheng Hao, Wang Chung Chen nu a mai calatorit in aceasta provincie.

 

Cheng Hao i-a scris prietenului sau: "Eu cred ca trebuie sa educam oamenii cu bunatate." La retinerea unui hot, el i-a spus "Daca promiti ca te vei corecta, voi lua in consideratie promisiunea ta si voi manifesta condescendenta fata de tine." Hotul a promis ca se va corecta, si Cheng Hao l-a lasat sa plece. Insa hotul a comis o noua infractiune, si a fost iarasi arestat. Pus in fata lui Cheng Hao, i-a fost atat de rusine, incat s-a sinucis.

 

Cand Cheng Hao parasea provincia Fugou, toti localnicii il implorau sa…

 

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!