Tzu Chang, unul dintre discipolii lui Confucius, l-a intrebat pe acesta despre politica si conducatori. Confucius a raspuns: "Oamenii nobili nu ar trebui sa stabileasca cerinte exagerate fata de conducerea oamenilor de rand. Nu ii ghidati spre obiective ambitioase, prea departate de realitate. Nu le cereti sa faca ceea ce ei nu pot atinge ".

 

Tzu Chang a spus: "Eu voi urma sincer instructiunile dumneavoastra."

 

Confucius a adaugat: "Tineti minte. Daca apa este prea transparenta, nu va fi peste. Daca cineva vede prea profund si prea clar, el nu va avea nici elevi si nici adepti. In antichitate, imparatii purtau palarii, din care atarnau pandantive din margele de jad, ce le acopereau fata. Aceasta se facea intentionat, pentru ca ei sa nu poata vedea clar. Ei, de asemenea, purtau bijuterii, care le acopereau urechile, astfel incat sa nu auda ceva in plus. Cand raul era aparent, imparatii remediau situatia."

 

"Noi trebuie sa exprimam generozitate, pentru a permite oamenilor sa-si vada slabiciunile proprii. Trebuie sa raspanditi principii adecvate nivelului de perceptie generala. Pe baza acestor principii, invatati-i sa gandeasca singuri, astfel incat sa-si croiasca propriile cai. Atunci cand oamenii fac greseli mici, nu…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!