Misterele creierului sunt inca de nepatruns pentru oamenii de stiinta din ziua de astazi. Acestia il considera un organ minune. Dintr-un alt punct de vedere, creierul ar putea fi privit doar ca o uzina de prelucrare a semnalelor pe care le primim de la cele 5 simturi.

Meditatie

Mai multe studii au aratat legatura dintre practica de meditatie si diferentele in grosimea corticala sau densitatea materii cenusii. Unul din cele mai cunoscute studii ce demonstreaza acest lucru a fost condus de Sara Lazar, de la Universitatea Harvard, in anul 2000.

 

Richard Davidson, un neurolog din cadrul Universitatii Wisconsin, a condus experimente in cooperare cu Dalai Lama in studierea efectelor meditatiei asupra creierului. Rezultatele sale subliniaza ca meditatia pe termen lung sau pe termen scurt conduce la diferite nivele de activitate in zone ale creierului asociate cu atentia, anxietatea, depresia, frica, furia, abilitatea corpului de a se vindeca, etc. Aceste schimbari functionale ar putea fi cauzate de schimbari in structura fizica a creierului.

 

Din experienta mea, practicarea meditatiei poate reduce in mod dramatic stresul, anxietatea, starile de nervozitate sau neliniste. De asemenea, instaureaza o stare placuta ce faciliteaza un echilibru mental, emotional si fizic, poate stimula creativitatea si intari sistemul imunitar.  

 

Membrele fantoma

Acest fenomen apare cand o persoana inca simte durere sau o anumita senzatie intr-o parte a corpului sau dupa ce a fost amputata. Acest lucru este destul de intalnit, fiind prezent la 60-80% dintre oamenii ce au suferit o amputatie.

 

O explicatie a acestui fenomen se refera la neuroplasticitate. Hartile corticale ale membrelor amputate incep sa interactioneze cu zonele din jurul lor. Astfel rezulta ca activitatea din zona cortexului este interpretata gresit de zona ce a fost responsabila inainte ca membrul sa fie amputat.

 

In 2009, Lorimer Moseley si Peter Brugger au realizat un experiment remarcabil in care au incurajat oamenii ce nu aveau un brat sa foloseasca imaginile pentru a-si contorsiona mana fantoma in diferite configuratii imposibile. Patru din cei sapte subiecti au reusit sa realizeze miscari imposibile ale bratului fantoma.

 

Acest experiment scoate in evidenta faptul ca subiectii si-au modificat reprezentarea neuronala a mainii fantoma si au generat o comanda motorie necesara pentru a realiza miscari imposibile, in absenta unui feedback din partea corpului.

 

Autorii au declarat: “De fapt, aceasta descoperire ne extinde intelegerea asupra plasticitatii creierului pentru ca este o dovada ca pot fi create schimbari profunde in reprezentarea mentala a corpului, doar prin intermediul mecanismelor interne ale creierului–creierul cu adevarat se schimba singur.”

 

Aici este explicata o metoda de tratament prin mecanismul Mirror Box:


 

Iar aici este folosita o metoda folosind tot o oglinda, prin care acest soldat ajunge sa-si simta piciorul.


 

.Dupa cum observi, prin schimbarea reprezentarilor din propria minte, reusim sa ne schimbam modul in care experimentam aceasta lume.

 

In urmatoare oprire din calatoria noastra iti voi arata o animatie foarte sugestiva facuta de echipa celor de la Sentis. Mai este inca un material video ce explica intr-un mod simplu si la obiect cum se descurca creierul in gasirea unei rute de mers alternative atunci cand cea obisnuita nu mai este disponibila, ce se intampla atunci cand realizezi actiuni complexe precum jonglatul sau atunci cand vrei sa inveti o limba straina.

.

Ti-a placut articolul? Impartaseste-l cu prietenii pe Facebook, Twitter si apasa butonul Like.

Lasa-ne un comment mai jos spune-ne ce parere ai. Este creierul un organ minune sau o uzina de prelucrare?

Spune si altora!