Avem acces la informatii, activitati si jocuri pentru minte de tot felul in zilele noastre, toate pentru a te ajuta sa-ti mentii creierul in forma maxima.

 

Stiai ca-ti poti mentine creierul intr-o forma excelenta si sa reduci cat mai mult riscul afectiunilor mentale care ar putea veni odata cu imbatranirea? Mai jos iti ofer cativa pasi ce te ajuta sa-ti stimulezi intregul creier, sa inveti mai bine, sa-ti sporesti atentia, sa traiesti mai mult si sa devii mai inteligent decat un om normal.

 

  1. Citeste

 

Cititul este hrana pentru creier. Sa citesti este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru tine si pentru creierul tau. Pentru inceput, alege literatura ce stii ca este buna pentru tine si stabileste-ti un obiectiv:

 

“Incepand cu data de 1 august 2014, citesc o carte pe luna.”

 

Apoi, pe parcurs ce exersezi, in timp ce reteauta ta neuronala devine  mai bogata, incearca doua carti pe luna. Sunt sigur ca vei putea evolua usor in timp ce viteza cu care citesti se imbunatateste.

 

  1. Fa exercitii fizice

 

Atunci cand faci miscare, diferite chimicale pe care nu le obtii din nicio alta sursa, sunt eliberate in creier, inclusiv endorfine si hormoni de crestere. Atunci cand exersezi o anumita parte a corpului, hormoni de crestere pentru muschi se imprastie prin tot corpul pentru a ajuta acel muschi sa devina mai puternic si mai mare. De asemenea, acestea au un efect foarte bun asupra creierului si asupra activitatii retelei neuronale.

 

  1. Exercitii de logica

 

Printre acestea se numara Sudoku, Lumosity sau alte jocuri care-ti stimuleaza inteligenta matematica. Jocurile matematice iti mentin mintea agera si predominant iti ajuta emisfera stanga a creierului, aceasta ocupandu-se cu partea logica a mintii.

 

Fa posibil sa joci cel putin un joc de logica 1 data pe zi. Creierul iti va multumi intr-o buna zi pentru asta.

 

  1. Muzica

Muzica iti stimuleaza creierul in multe moduri. Atunci cand inveti sa canti la un instrument, acest lucru stimuleaza intreaga ta emisfera dreapta. Se spune ca pianul, desi nu a fost dovedit 100%, iti stimuleaza cel mai mult creierul. Tocmai de aceea multi parinti pun muzica clasica bebelusilor lor.

 

  1. Limbajul

 

Sunt multe avantaje atunci cand cunosti mai multe limbi. Nu numai ca poti comunica cu mai multi oameni si poti intelege cultura mai bine, dar are si un efect foarte bun asupra creierului. Iti stimuleaza predominant emisfera dreapta si o parte a emisferei stangi.

 

Atunci cand inveti o limba care nu are nicio radacina comuna cu limba ta nativa (cum ar fi de la limba romana la limba chineza), acest lucru iti imbunatateste emisfera dreapta a creierului ceva mai mult.

 

Concluzii:

 

– cu cat iti atrenezi mai multi creierul, cu atat acesta este mai stimulat, lucru ce-l va determina sa functioneze la o capacitate mai mare ca pana acum.

 

– nu conteaza cat de inteligent esti atunci cand incepi antrenamentul ca sa-ti mentii creierul in forma maxima, ci cum perseverezi si-l folosesti cu scop.

 

Be Sociable, Share!