Te-ai indragostit de persoana de langa tine sau doar ti-ai format un atasament fata de ea? Iubirea poate fi complicata, insa acest articol explica cateva diferente intre atasament si dragostea autentica.

 

Sper ca aceste explicatii sa te ajute sa-ti imbunatatesti relatia actuala sau sa creezi una bazata pe sentimente autentice.

 

1. Dragostea nu are varsta, un atasament e trecator

Dragostea supravietuieste trecerii timpului. In situatia in care tu si partenerul tau va despartiti permanent sau luati o pauza, daca tineti cu adevarat unul la celalalt, acea persoana va avea mereu un loc special in inima ta si ii vei dori mereu binele.

 

Dar daca, pe de alta parte, doar aveai un atasament fata de ea, cel mai probabil ca vei avea resentimente dupa despartire. S-ar putea chiar sa simti ca ai fost tradat. Aceste sentimente pleaca de la prezumtia ca partenerul/partenera avea o obligatie sa te faca fericit, si in ochii tai, nu a reusit sa faca asta.

 

2. Dragostea sustine dezvoltarea impreuna, un atasament ingreuneaza acest lucru

Cand ambii parteneri lucreaza cu ei insisi pentru a se imbunatati, vei observa ca poti sa faci asta mai bine cand esti impreuna cu cineva cu care esti pe aceeasi lungime de unda. Pe scurt, partenerul te stimuleaza sa te dezvolti, si tu faci la fel.

 

In cazul unui atasament, nevoia de a controla si incapacitatea de a-ti gestiona problemele, va impiedica dezvoltarea ta cat si a partenerului. Dificultatile pe care nu le-ai pus pe masa si nu le-ai rezolvat in niciun fel, vor crea o dependenta fata de celalalt. Deloc suprinzator, acest lucru va functiona ca o restrictie pentru amandoi si va face dificil sa construiti o relatie sanatoasa.

 

3. Dragostea este altruista, un atasament este egoist

Cand esti indragostit, te concentrezi mai mult pe a-l face pe celalalt fericit. Mereu te gandesti la el si la modalitati prin care sa armonizezi relatia de cuplu. Nu tii o socoteala cu lucruripe pe care le-a facut cineva mai mult sau mai putin, nu te certi pentru ca ti se pare ca unul ajuta mai mult ca celalalt, sau cine ar trebui sa spele vasele. Nu santejezi emotional, nu manipulezi si nu incerci sa domini relatia.

 

Cand esti atasat de cineva, te concentrezi pe modurile in care acesta te poate face fericit. Devii foarte dependent de partener si chiar vei incerca sa-l controlezi din cauza fricii tale de abandon. In loc sa confrunti dificultatile pe care le intalnesti, te folosesti de partener pentru a-ti cladi increderea in sine si a umple un gol interior. Consideri ca ei sunt responsabili pentru fericirea ta si te frustrezi si te enervezi cand nu reusesc sa te multumeasca.

 

4. Dragostea este eliberatoare, un atasament te controleaza

Dragostea reciproca iti permite sa fii tu insuti. Partenerul te incurajeaza sa te comporti intr-un mod autentic si nu-ti va fi teama sa-ti expui slabiciunile. Se dezvolta increderea reciproca si aceasta devine piatra de temelie pentru dezvoltarea amandurora. Cel care iubeste nu va dori niciodata sa controleze. De fapt, acest sentiment este deasupra nevoii de control. Capacitatea de a-ti acccepta partenerul pentru cine este acesta si de a-l incuraja sa faca ceea ce simte ca este potrivit pentru el, va determina nevoia de control sa dispara complet.

 

Un atasament, pe de alta parte, alimenteaza comportamentul prin care vrei sa-l controlezi pe celalalt. S-ar putea sa-l descurajezi din a mai petrece timp cu prietenii, te joci cu mintea lui sau pui accent intr-un mod nesanatos pe a-i fi mereu pe plac. Poate chiar vei incerca sa-l manipulezi in a ramane cu tine, indiferent de modul in care se simte in aceasta privinta.

 

5. Dragostea iti reduce ego-ul, un atasament il hraneste

Cand iti iubesti partenerul de cuplu, devii mai putin centrat pe sine. Relatia te ajuta sa-ti reduci ego-ul, te ajuta sa cresti si te incurajeaza sa devii mai putin egoist si mai iubitor. Relatia va incurajeaza sa faceti schimbari pozitive in voi si pentru voi. Amandoi veti avea curajul sa va impartasiti slabiciunile, va veti da voie sa fiti vulnerabili si ceea ce spuneti sa vina din inima.

 

Cand relatia se bazeaza pe atasament, factorul care domina este ego-ul. Tocmai de aceea, multi oameni trec printr-un lant de relatiie nesatisfacatoare, fiecare reflectand aceleasi probleme recurente. Ti se pare dificil sa privesti in interior si sa rezolvi problemele cu care te confrunti. Acest lucru creeaza dependenta in relatie, ce-ti declanseaza sentimentul ca nu poti sa fii fericit fara partener. Depinzi de acesta sa-ti rezolve probleme sau, cel putin, sa te ajute sa uiti de ele.

 

Daca nu esti indragostit in acest moment, sper din toata inima ca-ti vei gasi sufletul pereche si ca veti construi o relatie frumoasa impreuna. Pana atunci, de ce sa nu lucrezi sa devii o persoana mai buna si mai iubitoare? Stii tu cum se spune: “Ce se aseamana, se aduna”. Acesta fiind cazul, cred ca este o idee buna sa-ti dezvolti calitatile pe care le doresti in persoana pe care vrei sa o atragi in viata ta.

 

Sursa Foto: Designed by Pressfoto / Freepik

Spune si altora!