Durere vs Placere. Tu pe care din cele doua o preferi?

 

In NLP sau Programare Neuro-Lingvistica, un meta program reprezinta o idee sau proces mental care influenteaza, ghideaza si directioneaza alte idei sau procese mentale. Precum telecomanda de la televizor cu care alegi la ce canal sa te uiti sau termostatul de la aerul conditionat cu ajutorul caruia reglezi temperatura intr-o camera.

 

Durere vs Placere este un astfel de meta program care va influenta modul in care gandim, simtim si ne comportam in diferite situatii.

 

De exemplu: ajungi intr-o situatie in care intampini dificultati financiare. In momentul in care iti dai seama ca se intampla acest lucru, unul din primele lucruri pe care le face mintea este sa apeleze la unul din meta programele sale. Daca esti orientat mai mult “catre placere”, atunci iti vor veni in minte toate lucrurile pe care le-ai putea face si cat de bine te-ai simti daca ai avea mai multi bani.  Daca esti orientat mai mult “departe de durere”, atunci iti vor veni in minte toate lucrurile pe care le vei pierde si suferinta prin care ai trece in momentul in care se intampla asta.

 

In fiecare din cazurile de mai sus actionezi diferit, conditionat fiind de meta programul tau. Niciuna din aceste doua variante nu este “mai buna”. Este doar un mecanism de motivatie care poate oscila in functie de situatie. In momentul in care afli ce te influenteaza mai mult in situatii punctuale, cand stii daca esti mai stimulat de ceea ce-ti doresti (placere) sau de ceea ce nu-ti doresti sa ti se intample (durere), atunci vei sti exact cum sa te motivezi.

 

Afla mai multe din materialul video de mai jos si aminteste-ti sa aplici ceea ce inveti:

 

Spune si altora!