Fang Xuanling (579-648 AD) a fost unul dintre ofiţerii care au jucat un rol cheie în fondarea dinastiei Tang, fiind, de asemenea, unul dintre cei mai celebri cancelari din perioada timpurie a dinastiei Tang.

 

Încă din tinereţea lui, a dat dovadă de inteligenţă, fiind bine educat şi priceput în arta scrisului. El obişnuia să-şi însoţească tatăl în capitala Dinastiei Sui, pe vremea când capitala era paşnică şi pe când toată lumea credea că această linişte va dura o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, Fang Xuanling i-a spus tatălui său între patru ochi: "Împăratul Sui nu a avut nici realizări nici virtuţi. El nu a făcut decât să-şi păcălească supuşii şi nu s-a gândit la binele lor pe termen lung. Mai mult, el le-a permis fiilor săi să nu facă deosebiri între moştenitori şi bastarzi (copiii concubinelor în societatea poligamă de atunci – n.tr.) lăsându-i să intre în competiţie şi să comploteze unul împotriva celuilalt. Mai mult, întrecându-se în risipă şi extravaganţe, aceştia vor ajunge, în cele din urmă, să se ucidă între ei, ducând statul de râpă. Chiar dacă totul este liniştit acum, mă aştept la o prăbuşire imediată." Tatăl a fost surprins de ideile copilului şi a început să îl trateze în mod privilegiat, chiar din acele clipe.

 

După ce părintele său s-a îmbolnăvit zăcând la pat peste o sută de zile, Fang Xuanling a vegheat la căpătâiul bătrânului. Când tatăl său a murit, Fang Xuanling a postit timp de cinci zile pentru a-l plânge. Atunci când Li Yuan s-a ridicat împotriva statului Sui, Fang Xuanling care era magistrat într-una din provinciile Dinastiei Sui, a mers să-şi ofere serviciile militare armatei lui…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!