Împărătesele şi concubinele imperiale din China antică sunt de obicei portretizate în imagini stereotipe, ca fiind acaparatoare şi agresive în lupta pentru favorurile imparatului şi puterea, la curtea acestuia. Cu toate acestea împărăteasa Zhangsun (601-636), soţia imparatului Taizong din dinastia Tang, s-a distins prin admirabila sa influenţă independentă asupra guvernării Imparatului.

 

Istoria spune că Zhangsun era o fină observatoare. Cu toate acestea evita să se amestece în afacerile naţionale ca Împărăteasă. Atunci când era solicitată, ea oferea o opinie independentă, doar după ce cântărea problema cu atenţie.

 

"Un împărat înţelept ar trebui să se pregătească pentru criză în vremuri de pace, să descopere talente şi să ia în considerare sfaturi sau chiar proteste". Astfel de îndemnuri oferea ea imparatului, dedicându-şi întreaga viaţă datoriei sacre de a-i reaminti acestuia să ia decizii cu discernământ, nu sub impulsul emoţiilor.

 

Se spune că într-o zi, Taizong s-a întors la Palat cu o privire furioasă. Împărăteasa Zhangsun a cerut tuturor slujitoarelor să se retragă, şi răbdătoare l-a servit ea însăşi pe Taizong. Când furia lui Taizong s-a domolit, l-a întrebat cu blândeţe care este cauza tulburării sale. Taizong a răspuns: "Calul meu preferat a murit brusc, deşi n-a dat nici un semn de boală. De vină trebuie să fie…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!