Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

 

Reprezentantul celor “Opt Nemuritori” (“Ba Xian”) din acest capitol este Cao Gotszyu – considerat protectorul spiritual al actorilor si mimilor.

 

Cao Gotszyu, ce facea parte din familia imperiala din timpul dinastiei Song (anii 960 – 1279), este infatisat in haine de culoare rosie si poarta pe cap un accesoriu caracteristic unui oficial de rang inalt, castaniete si o placa de jad, care contine doua embleme imperiale ce-i confera dreptul de a intra in curtea imperiala, deoarece, prin provenienta el este membru de familie al unuia dintre imparatii ceresti.

 

Potrivit „Cronicii transformarilor divine si puterilor minunate ale Imparatului Chunyang”, de Miao Shan Shi (secolul 14), Cao Gotszyu a fost fiul prim-ministrului Cao Biao si fratele mai mic al imparatesei Tsao Tai-hou. Gotszyu este un titlu pentru fratii imparatesei, insemnand „Unchiul statului”.

 

Inca din copilarie Cao Gotszyu dispretuia bogatia si nobletea, visand numai la „golul pur” din invataturile taoiste. Crescand, el si-a luat ramas bun de la imparat si imparateasa si a plecat sa cutreiere lumea. Imparatul i-a dat o placa de aur cu inscriptia: „Gotszyu poate trece peste tot cum o face insusi Imparatul”.

 

La traversarea Raului Galben, barcagiul a cerut bani de la el. Cao i-a oferit in loc bani placa de aur si persoanele ce il insoteau, dupa citirea inscriptiei de pe placa au inceput sa-i ofere onorurile regale, iar barcagiul a inmarmurit de frica. Atunci, Taoistul ce statea in barca i-a spus sever: „Daca ai venit printre calugari, atunci de ce iti demonstrezi puterea si sperii oamenii?” Cao s-a aplecat in semn de respect si cu umilinta a raspuns: „Cum indrazneste discipolul dumneavoastra sa-si arate puterea!”

 

"Dar poti sa-ti arunci placa in rau?" a intrebat Taoistul.

 

Cao a aruncat imediat placa. Atunci Taoistul (care de fapt era Lu Dongbin) s-a gandit ca…

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Spune si altora!