Jia Sixie (aproximativ 533 d.Hr.) a fost un agronom remarcabil din Dinastia Wei de Nord. El este cunoscut ca autorul primei enciclopedii agricole a Chinei.

 

De-a lungul vieţii sale, a fost martor la războaie interminabile şi la distrugerea vieţilor oamenilor. În aceste împrejurări, Jia Sixie a scris o binecunoscută carte de agronomie – "Tehnici principale pentru bunăstarea oamenilor" (Qi Min Yao Shu), care cuprinde numeroase cunoştinţe tradiţionale de agricultură, precum şi experienţa sa pragmatică, observaţii şi experimente, în speranţa de a aduce bogăţie naţiunii şi pace oamenilor.

 

Din cartea "Qi Min Yao Shu", cititorii îşi pot da seama că agricultura din acele vremuri era bine dezvoltată, multe dintre tehnicile şi practicile înregistrate în carte fiind încă folosite în zilele noastre.

 

"Qi Min Yao Shu" este cea mai veche şi mai cuprinzătoare carte de agronomie din istoria Chinei. Este compusă din 92 de volume şi aproximativ 1,1 milioane de cuvinte, incluzând agronomie, horticultură (legume şi pomi fructiferi), pădure, păsări de curte şi creşterea animalelor, pescuit, prepararea hranei şi a băuturilor, precum şi alte informaţii despre agricultură şi meşteşuguri etc. Capitolele dedicate agriculturii şi horticulturii reprezintă cele mai importante părţi ale cărţii.

 

Alături de importanţa momentului şi locului potrivit, cartea mai pune accentul şi pe…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!