Asa cum spune o veche zicala, "Cand te loveste foamea, orice este bun sa iti umple stomacul." Urmatoarea poveste ilustreaza aceasta vorba, in mod ironic.

 

Lui Nanyuan a fost ministrul lucrarilor publice in timpul erei Jiang (1522-1566), pe vremea dinastiei Ming (1368-1644). Acesta s-a intos in orasul sau natal, dupa retragerea din politica. Un oficial de provincie, care avea jurisdictia asupra orasului acestui ministru pensionat, era pretentios si dificil cand era vorba de mancare. Oficialii mai mici din regiune se simteau intimidati la asteptarea uneia dintre vizitele demnitarului. Liu Nanyuan, de acum pensionat, le-a spus: "Candva, a fost elevul meu. Am sa merg sa il sfatuiesc."

 

Liu l-a vizitat pe acest oficial mofturos la casa sa si a comentat, "Mi-ar fi placut sa organizez un banchet pentru tine, insa mi-e teama ca ti-ar rapi prea mult din timpul pretios si se va suprapune cu afacerile tale. Pentru a face lucrurile mai usoare, de ce nu vii acasa la mine la cina? Sotia mea este plecata din oras si nu avem pe nimeni care sa prepare ceva special pentru tine. Ce zici de ceva simplu?" Protocolul ii interzicea oficialului provincial sa refuze invitatia, deoarece pana la urma, Liu ii fusese profesor.

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Be Sociable, Share!