Zhuang Zi (369-286 î.Hr.), sau Chuang Tse, nu a fost niciodată un oficial guvernamental proeminent în timpul vieţii sale, dar o perioadă scurtă de timp a fost un funcţionar obişnuit în oraşul său natal. La un moment dat, lui i-a fost oferită poziţia de prim-ministru, însă a refuzat.

 

Zhuang Zi a comparat schimbarea libertăţii sale pentru un post de oficial guvernamental cu o broască ţestoasă divină care îşi vinde carapacea pentru a fi adorată.

 

Privit drept un excentric atunci, Zhuang Zi a trăit o viaţă foarte modestă, dar nu pesimistă. Acesta s-a distanţat de oficialii care se bucurau de lux, şi nu-şi făcea probleme daca avea hainele peticite, un bol gol de orez sau chiar, uneori, trăia din caritate.

 

Acesta a pledat pentru iluminarea prin detaşarea de grijile lumeşti şi urmând legea naturală a Tao. A fost recunoscut drept un mare patriarh al Taoismului, împreună cu Lao Zi.

 

Se cunosc foarte puţine din viaţa lui Zhuang Zi, deoarece taoiştii nu urmăreau faima, averea sau cariera şi nici nu erau interesaţi de recunoaştere publică. Cu toate acestea, cartea care îi poartă numele, "Zhuang Zi" (de asemenea, cunoscută şi sub numele de "Clasicul Pur al lui Nan-hua") a fost foarte studiată timp de generaţii şi a determinat scrierea a…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!