Imi place matematica. Daca tie nu-ti place, inseamna ca ori ai avut un parinte, profesor, ruda sau ai fost intr-o alta circumstanta care ti-a creat vreo neplacere legata de aceasta materie. Nu are cum sa nu-ti placa, macar putin.

 

Prima data am decoperit ca-mi place cand eram in clasa a 3-a cred si am rezolvat singur o problema de matematica folosind metoda comparatiei. Aveam un sentiment placut ca mi-a iesit. Cred ca aceasta prima experienta placuta a modelat mai departe mersul la olimpiade, concursuri si apoi la facultate.

 

Insa un lucru m-a intrigat prima data cand l-am auzit: Axioma.

 

Un fel de teorema dar care nu avea nevoie de demonstratie. Cum vine asta? Fara demonstratie? Sa consider pur si simplu ca este adevarata si gata.

 

Dar daca matematicienii pot crea aceste axiome ca apoi ele sa fie unanim acceptate, nu putem crea astfel de teorii si in alte domenii ale vietii?

 

Cum ar fi daca…?

Atunci cand Richard Bandler si John Grinder au creat NLP-ul (Programarea Neuro-Lingvistica) atunci au format si un set de premise (axiome) considerate adevarate si de la care se pleaca in dezvoltarea ulterioara, luandu-le ca atare.

 

NLP-ul stabileste un sistem de credinte si prezumtii pline de posibilitati legate de ceea ce sunt fiintele umane, ce este comunicarea si in ce consta de fapt procesul schimbarii.

 

Sunt mai multe opinii referitoare la numarul premiselor. Eu am ales 15. Pentru fiecare dintre ele, voi scrie o poveste care va sugera fiecare premisa. Aceasta poate fi chiar povestita copiilor.

 

Cele 15 premise sunt:

 

1. Harta nu e teritoriul

 

2. Oamenii raspund in conformitate cu hartile lor

 

3. Daca ceva nu merge, fa altceva

 

4. Nu exista esec, exista doar feedback

 

5. Corpul si mintea se influenteaza reciproc

 

6. Nu putem sa nu comunicam

 

7. Comunicam prin bucle de feedback

 

8. Valoarea comunicarii este data de raspunsul primit

 

9. Rezistenta semnifica lipsa raportului

 

10. Persoana cea mai flexibila exercita cea mai mare influenta asupra sistemului

 

11. Avem toate resursele de care avem nevoie

 

12. Daca cineva poate sa faca ceva, oricine poate sa invete sa faca acel lucru

 

13. Oamenii fac cele mai bune alegeri la un moment dat

 

14. Orice comportament este folositor intr-un anumit context

 

15. Termenii “persoana” si “comportament” sunt diferiti

 

Fii pe faza, urmeaza prima poveste: “Daca ceva nu merge, fa altceva” – o aventura pe mare in care supravietuirea, prietenia si dragostea isi gasesc fiecare locul.

 

Spune si altora!