Inainte de a vedea cum se imbina ideea de moralitate si NLP, haideti putin sa ne amintim ce este acest NLP, sau ce era in momentul in care a aparut.

 

Conform Wikipedia, Programarea Neuro-Lingvistica (NLP – Neuro-linguistic programming) se bazeaza pe o conexiune dintre procesele neurologice (Neuro), limbajul pe care-l folosim (linguistic) si tiparele de comportament pe care le invatam prin experienta de viata (programming), conexiune observa de fondatorii acestuia, Richard Bandler si John Grinder.

 

De-a lungul timpului, aceste tehnici de limbaj au fost folosite pentru a trata diferite probleme precum fobii, depresii, ticuri, alergii, etc. Multe din tehnici sunt folosite si in hipnoterapie, cu rezultate bune si mai putin bune. Mai multe pe  Wikipedia.

 

NLP-ul este un instrument centrat pe limbaj. Din cate observ, componenta sa de “programare“ ne aduce mult prea aproape de tehnologica computerizata. Mai bine s-ar numi invatare neuro-lingvistica sau un alt termen mai aproape de firea noastra umana.

 

Daca NLP-ul este tinut in sfera tehnicilor de limbaj si este folosit cu simt de responsabilitate, poti face multe lucruri utile in diferite domenii din viata. Daca incepe sa fie amestecat cu lucruri spirituale si ezoterice, stari de constiinta care te fac mai mult buimac decat clar la minte, atunci cred ca nu mai este NLP.

 

Acum, cand vine vorba de ceea ce se afla in spatele cuvantului moralitate, si ceea ce nu se afla, ne putem intinde la discutii peste discutii. Personal cred ca este important sa traiesti dupa un cod moral. Te ajuta sa fii disciplinat si sa iei decizii conform unor valori, nu conform unor circumstante sau pareri.

 

Imi aminteste de viata pe care o duceau samuraii. Aveau un cod moral pe care-l respectau cu strictete, reusind sa faca lucruri extraordinare, in timp ce traiau o viata echilibrata.

 

In NLP, nu exista un cod moral.

 

Nimeni nu ti-l preda, iar acest lucru depinde de trainer-ul sau autorul cartii pe care o citesti. Pentru ca traim in vremuri in care concurenta si banii au devenit seva societatii, lucrurile morale au fost lasate deoparte sub ideea ca-s “invechite”, sau ca acum vremurile “s-au schimbat”, sau ca aceasta gandire o are bunica.

 

Asa e. Vremurile s-au schimbat. Mult.

 

In mainile unei persoane care doreste sa inspire, sa conduca, sa contribuie in vietile celor din jur, poate sa faca multe lucruri bune.

 

In mainile unei persoane care are in minte doar interesul personal, care se gandeste mai intai la ea sau doar la ea, care se simte puternica cand ceilalti sunt pusi jos, NLP-ul poate deveni o arma care te ataca la nivel de indentitate printr-un razboi psihologic.  

 

Vreau sa trag un semnal de alarma cu aceasta ocazie si sa scot in evidenta titlul acestui articol.

 

De ce este greu sa gasesti un mix intre moralitate si NLP?

 

Pentru ca, din cate vad pana acum, trecem printr-o criza a valorilor. O criza in general, cat mai ales in lumea dezvoltarii personale, fiind bombardati de mesaje contradictorii. NLP-ul ar trebui regandit, la nivel fundamental.

 

Dar pana atunci, va las cu un gand: inainte de a face sau spune ceva, ganditi-va mai intai la celalalt, daca ceea ce urmeaza sa spuneti sau sa faceti, il poate afecta intr-un mod negativ, daca poate sa indure ceea urmeaza sa se intample. Daca nu, fiti voi cel care se schimba primul.

 

Cred ca aceasta este o forma a compasiunii fata de cel de langa noi, pentru ca punem nevoile sale mai presus de propriul ego.

Spune si altora!