Viata merita traita si nu observata pe ecranul unui televizor (sau calculator).

 

Pentru inceput, ia in considerare impactul pe care il are in viata ta faptul ca alegi sa-i privesti pe altii cum isi traiesc viata, in loc sa-ti petreci timpul traind-o pe a ta, fie ca faci asta in fata unui televizor sau a unui calculator.  Mai jos ai 10 motive pentru care sa te uiti mai putin la televizor:

 

1. Poate duce la o distantare in cuplu

Acest punct vizeaza acele cupluri care au televizor in dormitor. Am citit ca acele cupluri care se afla in aceasta situatie, se bucura de intimitate de doua ori mai putin fata de cupluruile care nu au. Doar acest aspect ar trebui sa te convinga.

 

2. Iti poate dauna sanatatii

Numeroase studii scot in evidenta legatura dintre uitatul la televizor prea mult si luarea in greutate. De asemenea, iti poate afecta si modul in care ti se dezvolta corpul cu trecerea timpului.

 

3. Te costa bani sa te uiti la televizor

In functie de nevoile ficaruia, avem urmatoarele cheltuieli: abonament TV, un televizor al carui pret poate varia destul de mult, curentul pe care-l consuma acesta si diferite dipozitive auxiliare (casti, boxe, telecomanda, DVD player, etc.). As spune ca se aduna o suma frumusica pe an. Sa nu mai spun ca cea mai importanta resursa pe care o cheltui este timpul. Timpul care odata cheltuit, nu mai poate fi cumparat inapoi.

 

4. Te impiedica sa beneficiezi de foarte multe oportunitati

Romanii se uita la televizor 3,3 ore in timpul saptamanii si 4 ore in weekend, confrom realitatea.net. Altii ajung sa se uite chiar si 8 ore pe zi. Tot acel timp ar fi putut fi folosit pentru a face exercitii fizice, a manca ceva impreuna cu o persoana draga tie, sa te bucuri de natura, sa meditezi, sa te bucuri de un hobby, sa citesti o carte sau sa-ti indeplinesti un vis.

 

5. Iti influenteaza modul in care alegi sa gandesti evenimentele prin care treci

Daca ajungi sa stai de vorba cu un politist, un avocat, un psihiatru, un medic care lucreaza la urgente sau un agent FBI, probabil iti va spune ca ceea ce apare la televizor, nu portretizeaza prea bine modul in care se desfasoara de fapt viata lor. Din destul de multe puncte de vedere, la televizor nu vei vedea o viziunea prea realista a lumii, decat destul de rar. Asta inseamna ca daca alegi sa te uiti prea mult la televizor, s-ar putea sa-ti formezi o impresie falsa asupra lumii, iar evenimentele prin care vei trece sa fie foarte departe de asteptarile pe care le ai. Poti vedea asta cel mai des la cei din jur in domenii precum dragoste, romantism si viata intima.

 

6. Iti irosesti o buna parte din puterea de concentrare

Cand ai televizorul pornit si te uiti la el, concentrarea ta este doar pe acesta. Energia ta mentala este absorbita in acel ecran si renunti la capacitatea de a o controla si de a o directiona in alta parte. Iti indrepti din puterea ta de concentrare catre televizor care are ca obiectiv sa te tina in fata sa pana cand, de obicei, ti se face somn si adormi.

 

7. Iti influenteaza obiceiurile pe care le ai cand vine vorba de cheltuirea banilor

Vad mult prea multi oameni in jur care se cred imuni sau mult prea inteligenti pentru a fi influentati de reclamele pe care le vad. Tu crezi ca cei care lucreaza in corporatii cheltuie trilioane de euro pe reclame, doar pentru a spera sa te influenteze? Desigur ca nu. Ei cheltuie toti acesti bani pentru ca stiu foarte bine ca la un anumit nivel, mai mic sau mai mare, isi vor pune amprenta asupra ta.

 

8.  Poate ajunge sa-ti distorzioneze capacitatea de a gandi rational

La televizor observi realitatea mult prea simplificata. Sunt prezentate diferite subiecte in cateva minute iar la sfarsit totul este imbracat intr-un ambalaj frumos. Acest lucru poate dauna destul de mult unei gandiri clare si rationale, prin faptul ca iti formezi un obicei prin care sa te astepti ca cele mai multe probleme cu care te confrunti, sa aiba o solutie simpla si clara care poate fi pusa in practica in maxium o ora.

 

9. Iti mananca din timpul pe care l-ai putea petrece cu oamenii de calitate din jurul tau

Personajele pe care le vezi jucate la televizor nu prea exista in realitate, mai ales acum cu toate aceste seriale cu oameni care au abilitati supranormale. Acestea sunt creata intr-un birou si li se da viata pe o foaie de hartie. Fata de aceste personaje, tu esti inconjurat zilnic de oameni reali care duc vieti reale si care se confrunta cu probleme reale. Probabil ca unii dintre ei au nevoie de tine si poate ca si tu ai nevoie de ei in anumite situatii.

 

10. Poti sa ajungi sa ai un nivel de satisfactie in viata mult mai scazut

Exista un raport intreg facut diponibil de cei de la Science Direct, in urma caruia este scos in evidenta faptul ca cei care se uita la televizor, au un nivel de satisfactie in viata mai scazut, aspira mai mult sa obtina lucruri materiale si au un nivel mai ridicat al anxietatii cu care se confrunta in diferite situatii.

 

Concluzii

Te invit sa traiesti realitatea care prinde viata in jurul tau, fie ca-i formata din evenimente frumoase sau mai putin frumoase. La televizor vei primi tot felul de idei, convingeri si modele de comportament pe care altii le considera potrivite pentru tine. Care sunt motivele pe care le-ai da cuiva pentru a se uita sau nu la televizor. Lasa-ne un comentariu mai jos.

Be Sociable, Share!