Update:
 
Calatoria noastra prin sunet te va ajuta sa te pregatesti mental pentru interviul la care urmeaza sa mergi, astfel incat sa fii in cea mai buna forma: >>> click aici <<<

* * *

Neuroplasticitatea nu inceteaza sa uimeasca lumea stiintifica. In NLP, reusim mereu sa scoatem in evienta modul in care schimbarea creierului este de durata, in urma unor experiente de ordinul minutelor. Haide sa vedem de unde a plecat toata aceasta poveste.

 

De foarte mult timp, oamenii de stiinta au crezut ca in momentul in care o persoana ajunge la maturitate, abilitatile sale cognitive nu mai pot fi schimbate. Insa la inceputul secolului 20, aceata teorie a fost pusa la indoiala in urma unor dovezi ce scoteau in evidenta ca abilitatile creierului sunt de fapt maleabile si plastice.

 

Conform acestui principiu de neuroplasticitate, reteaua neuronala se schimba in mod constant in functie de diverse experiente. Noi comportamente, noi intelegeri, unele schimbari din mediul in care traim si chiar leziunile fizice, toate acestea stimuleaza creierul sa creeze noi legaturi neuronale si sa le reorganizeze pe cele deja existente. Astfel, la nivel fundamental, modul in care procesam informatia a fost schimbat.

 

Schimbarile din creierul unui taximetrist.

 

Unul dintre exemplele cele mai evidente ale neuroplaticitatii, provine in urma unui studiu ce a avut loc in anul 2000, in urma scanarii creierului mai multor soferi de taxi din Londra. Pentru a-si obtine licenta de taximetrist, soferii de taxi din Londra invatau in jur de doi ani cum sa navigheze pe strazile orasului.

 

Oamenii de stiinta au fost curiosi ce amprenta isi lasa aceasta perioada riguroasa de antrenament asupra creierului unui taximetrist.

 

In urma mai multor scanari RMN, 16 taximetristi barbati aveau marita zona creierului numita hippocampus, fata de un grup de control de 50 de barbati sanatosi. Cu cat era mai lunga perioada petrecuta ca taximetrist, cu atat exista tendinta ca hippocampusul sa fie mai mare.

 

Aceasta zona direct implicata in gestionarea memoriei si in orientare, se pare ca s-a schimbat ca raspuns al experientei taximetritului.

 

Cele mai multe schimbari ale creierului in urma neuroplasticitatii sunt destul de subtile. Insa in ultimele decenii, au aparut cazuri precum cel al taximetristilor londonezi ce au inspirat membrii din comunitatea stiintifica sa treaca la urmatorul pas logic in cercetare: in loc sa astepte pasiv pentru a observa cum ar putea reactiona creierul in anumite circumstante, este posibil sa directionezi acea capacitate de schimbare, avand ca tinta imbunatatirea unor abilitati specifice?

 

Dupa cum  a dovedit-o si inca continua sa o dovedeasca NLP-ul, DA, se poate.

 

Unul dintre cele mai simple instrumente din NLP este vizualizarea. Michael Phelps obisnuia ca inaintea fiecarui concurs sau antrenament sa vizualizeze fiecare detaliu: modul in care va trece prin apa, ce probleme ar putea sa apara si mai ales cum le va face fata. Apoi rezvolva in mintea lui fiecare problema in parte. Antrenorul sau spunea ca era uimit de aceasta capacitate mentala a lui Michael si cum acest lucru il ajuta foarte mult in competitie.

 

Atunci cand iti directionezi mintea sa-ti dezvolti o anumita abilitate si folosesti una sau mai multe tehnici din NLP, are loc fenomenul de neuroplasticitate; o schimbare la nivel fizic apare in structura creierului, a modului in care gandesti si prin antrenament obtii rezultatele pe care le doresti.


 

Be Sociable, Share!