Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

 

Sa-l cunoastem pe un alt nemuritor din cei „Opt sfinti chinezi” („Ba Xian”), care este cel mai batrin si mai intelept dintre ei – Zhang Guolao. El este creatorul teoriei predictiei si este cunoscut ca protectorul spiritual al persoanelor in etate si al fericirii conjugale.

 

Zhang Guolao a dus o viata de pustnic pe Muntele Tyaoshan in apropiere de Hangzhou.

 

El este deseori caracterizat ca o persoana in virsta cu o barba alba lunga, care merge calare invers pe un magar alb si care tine un tub de bambus – toba, un pahar sau o husa. Magarul sau putea sa se deplaseze cu o viteza foarte mare si sa parcurga pe zi circa 10.000 de li. In timpul opririlor sale, Zhang Guolao il transforma intr-o figurina de hartie si o punea in buzunar. O picatura de apa din gura nemuritorului putea sa reinvie magarul, atunci cand trebuia sa mearga mai departe.

 

Zhang Guolao este asociat cu o persoana reala care a trait in timpul dinastiei Tang. Conform legendei, Zhang Guolao este intruchiparea unui liliac alb, care a aparut inca pe timpurile crearii lumii de catre Dumnezeul Pangu. Deja pe timpul Imparatesei dinastiei Tang, Wu Hou (684 – 705 d.Hr.), el avea cateva sute de ani. Insusi el sustinea ca a fost ministru pe timpul legendarului imparat Yao (2353 – 2234 d. Hr.).

 

Exista mentiuni despre el si in perioada imparatului Xuan Zong a dinastiei Tang (secolul 8). Biografia lui poate fi gasita in cronicile oficiale ale dinastiei Tang. Cea mai recenta mentiune a fost facuta de Chu Hui Zheng (secolul 9), unde Zhang Guolao este descris ca…

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Spune si altora!