Cunosti o persoana narcisista? Exista cateva caracteristici ce definesc o astfel de persoana. Sunt foarte egoiste, isi dau importanta intr-un mod exagerat, se proiecteaza in scenarii exagerate in care au parte de succes de proportii extraordinare, asteapta sa fie tratati special, le place sa profite de alte persoane, le lipseste empatia, sunt invidiosi, se asteapta ca oamenii sa fie invidiosi pe ei si sunt foarte aroganti.

 

Desi aceste caracteristici ar trebui sa fie usor de depistat intr-o persoana, tine minte ca o persoana narcisista poate fi cu doua fete. Are o atitudine manipulativa si va incerca prin cuvinte sa te convinga ca nu este asa. Nimeni nu vrea sa pice in plasa unui narcisist. Ar fi de mare ajutor sa stim care sunt persoanele de care ar trebui sa ne ferim, pentru a reusi mai usor sa-i identificam. Mai jos ai cateva lucruri pe care o persoana narcisista nu le face:

 

1. Nu ofera complimente

O persoana narcisista vrea sa fie complimentata. Nu trebuie sa-i faca pe cei din jur sa se simta bine, pentru ca au ideea ca nu este treaba lor sa faca asta. Esti norocos daca primesti un compliment de la o persoana narcisista si daca apuci sa vezi asta intamplandu-se, ai motive sa-ti pui cateva semne de intrebare.

 

2. Nu se dedica unei prietenii

Daca incepi sa-i plictisesti, fie ca este vorba de o prietenie sau relatie, asteapta-te ca o persoana narcisista sa-si stranga lucrurile si sa plece. Vor sa primeasca atentia si daca nu primesc ceea ce-si doresc, sa nu te astepti sa stea prin preajma prea mult timp.

 

3. Nu sunt autentici

O persoana narcisista este manipulativa, asa ca in mod evident nu se va comporta intr-un mod autentic cand o intalnesti pentru prima data. Te fac sa crezi ca sunt o persoana complet diferita, poate cineva care-i chiar placut si amabil, insa nu-ti vei da seama de adevarata lor fata decat cand e prea tarziu.

 

4. Nu le place sa recunoasca ca si ei trec prin stari emotionale

Indiferent daca esti o persoana narcisista sau nu, toate lumea are emotii. Fiecare simtim in mod diferit, dar un narcisist va spune de multe ori: “Eu nu prea am stari emotionale”. Desigur, fac acest lucru pentru a gasi o scuza pentru toate lucrurile negative pe care le fac cateodata. Folosesc acest pretext al faptului ca nu ar sti care-i treaba cu emotiile, pentru a scapa basma curata si fara ca cei din jur sa-si faca o parere proasta despre ei.

 

5. Nu isi bazeaza relatiile pe un simt al sigurantei

O persoana narcisista are tendinta sa te tina la limita lipsei de siguranta. Ultimul lucru pe care si l-ar dori pentru tine este sa te simti in siguranta si sa ai incredere in relatia voastra. Au o placere ascunsa de a fi mereu deasupra ta si cand nu esti sigur pe tine, ii face pe ei sa se simta siguri pe ei.

 

6. Nu fac nimic daca nu le aduce si lor un beneficiu

Nu te-au scos in oras si ti-au facut cinste pentru ca au o inima buna…probabil ca urmeaza sa-ti ceara cateva lucruri. O persoana narcisista nu face ceva daca nu obtine niste beneficii de pe urma acelui lucru. Sa-i dai unei astfel de persoane ceea ce vrea, este ultimul lucru pe care vrei sa-l faci.

 

7. Niciodata nu te lasa sa-i percepi ca fiind o persoana negativa

O persoana narcisista nu se percepe niciodata ca fiind omul rau si se va asigura ca si tu ai aceeasi parere. Indiferent de situatie, intr-un fel sau altul, vina va pica pe tine, intr-un mod in care te vei simti groaznic. Dar nu-i nimic, ca oricum nu le pasa. Faptul ca te simti prost este exact ceea ce vor.

 

8. Nu se vad niciodata la acelesi nivel cu cineva

O persoana narcisista se vede mereu ca fiind printre cele mai speciale din lume si nu cred ca cineva poate fi la acelasi nivel cu ea. Daca incerci sa te asociezi ca fiind cam in aceeasi situatie cu ea, va face tot ce-i sta in putere sa se asigura ca te pune jos si ca ea este din nou sus.

 

9. Nu le place sa nu fie in control

O persoana narcisista trebuie sa controleze totul si faptul ca nu detin controlul, ii supara si ii enerveaza foarte tare. Simt nevoia sa-i controleze pe cei din jur si situatiile prin care trec. Se simt in siguranta sa stie ca vei face tot ce vor ei, fara sa pui nicio intrebare.

 

10. Nu sunt niciodata empatice

Acesta este genul de persoana care rade in timp ce toata lumea plange in timpul unui film. Nu prea le pasa daca parintii tai au divortat sau daca unul dintre ei a murit. Nu-i prea intereseaza cum te simti si s-au saturat sa te asculte vorbind despre despartirea prin care ai trecut recent sau ca ti-ai pierdut locul de munca. Daca nu-i priveste si pe ei in vreun fel, nu vor sa-si bata capul.

 

11. Nu vor lasa pe nimeni sa le spuna ca n-au dreptate

O persoana narcisista va sustine pana in panzele albe ca negru este de fapt alb, pana cand incepi si tu sa crezi asta. Aceasta este una din cele mai mari capcane in care ai putea sa pici. Sa incerci sa porti o discutie argumentata cu ei este o pierdere de timp si energie. Stilul lor manipulativ de a pune problema te va face sa te indoiesti de tine insuti si risti ca la un moment dat sa incepi sa-i crezi.

 

12. Nu accepta sa li se spuna ce sa faca

Nu incerca sa-i spui unei persoane narcisiste ce sa faca. Sunt persoane egoiste si daca incerci sa preiei controlul unei situatii, ii lovesti direct la nivelul stimei de sine. Nu fi surpins daca te gasesti mai tarziu intr-un scenariu in care incearca sa se razbune pe tine, doar pentru ca ai incercat sa directionezi o situatie in care erau si ei implicati.

 

13. Nu asculta

Cand vorbesti cu ei, nu te asculta de fapt, ci doar asteapta sa termini de vorbit pentru a spune ei ceea ce au de zis.  Chiar nu le pasa de ceea ce ai de spus, ci doar de faptul ca sunt ascultate de tine, in timp ce vorbesc la nesfarsit.

 

14. Nu se vor inconjura de persoana neatragatoare

Asa cum am mentionat, o persoana narcisista nu face nimic care nu le aduce si lor beneficii. Acest lucru este valabil si cand isi aleg prietenii. Se inconjoara cu persoane atragatoare din elita societatii, special pentru a se simti superiori si invincibili. Rareori vei gasi o persoana narcisista care se afla intr-un grup de oameni neatragatori, in care nu ai vrea sa fii in mod normal.

 

15. Nu le place sa fie politicoase

In momentele ei bune, o persoana narcisista va avea un simt al superioritatii in urma caruia considera ca nu trebuie sa urmeze niste norme de bun simt ale societatii, iar gesturile de baza ce tin de politete se numara prin ele.  Oricat de tentat ar fi, evita sa atragi atentia unui narcisist, pentru ca poti fi sigur ca nu va intoarce si celalalt obraz.

Spune si altora!