În istoria chineză, crearea de legături cu alte state prin căsătorie era o practică strategică de a menţine pacea între state încă din timpul dinastiei Han (200BC), dar căsătoria Prinţesei Wen Cheng cu Zanpu (sau regele) din Tibet, în timpul domniei împăratului Taizong din dinastia Tang, s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes exemple.

 

În 632 d.Hr., Songtsan Gambo, un rege foarte talentat tibetan a reunificat Tibetul şi a devenit un erou naţional. Cu toate acestea, acţiunile sale militare împotriva Chinei nu au avut succes. Văzând că în timpul împăratului Taizong China a devenit cea mai puternică şi prosperă ţară din lume, regele tibetan a decis să curteze din nou o prinţesă chineză, după ce fusese respins prima dată, pentru a introduce cultura chineză în regatul său. Potrivit poveştii tibetane, el era foarte ocupat cu consolidarea împărăţiei, aşa că şi-a trimis cel mai perspicace cancelar cu sute de lucruri de preţ şi peste o sută de gardieni de elită, în numele lui, în Chang'an (capitala Chinei în timpul dinastiei Tang), pentru a propune căsătoria.

 

Prinţesa Wen Cheng era binecunoscută pentru frumuseţea, inteligenţa şi eleganţa sa, aşa că o duzină de trimişi din partea altor regate erau şi ei în Chang'an, având acelaşi scop ca reprezentantul tibetan. Pentru a fi corect, împăratul Taizong a decis să organizeze un concurs cu…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!