Sy Maguan (960-1127) este un istoric celebru, poet, activist politic si unul dintre autorii primei carti despre istoria Chinei din perioada anilor 403 – 959 d.H. „Zi Zhi Tong Jian”. El a a trait in perioada dinastiei Song de Nord.

 

Sy impartea oamenii in patru categorii: cei cu talent si virtute – „intelepti”, cei fara talente si virtuti – „inapti”, cei care au mai multe virtuti decit talente – „nobili” si cei care au mai multe talente decit virtuti – „misei”.

 

El spunea ca in procesul desemnarii functionarilor publici este mai bine sa-i alegi pe cei „intelepti” si „nobili” iar, daca nu este posibil, cel mai bine este sa alegi un „inapt” decat un „misel”.

 

Potrivit acestuia, „miselul” este cel mai rau dintre toti pentru ca, avind anumite capacitati, el le va folosi pentru realizarea unor lucruri rele si ii va prejudicia pe ceilalti intr-o masura mai mare decit persoanele fara abilitati si virtuti, care sunt limitati de prostia lor. De exemplu, daca dai aripi unui tigru acesta va deveni si mai periculos.

 

Conform teoriei Sy Maguana, omul ce se caracterizeaza prin virtute provoaca…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!