Materialul video de mai jos este primul din seria tehnici de limbaj NLP. In materialele urmatoare voi acoperi acest domeniu pentru ca limbajele verbal si paraverbal joaca si ele un rol destul de important in comunicarea noastra de zi cu zi. Vei putea observa cum o usoara inflexiune a vocii sau o pauza putin mai lunga, schimba complet modul in care se simte ascultatorul.

 

In materialul video de mai jos, iti explic cum “negatia” joaca un rol foarte important in comunicare. Este una din acele tehnici de limbaj pe care le-ai folosit din totdeauna, numai ca nu ti-ai dat seama ca o faci. Atunci cand spui cuiva ce sa Nu faca, pentru ca el sa-si dea seama la nivel logic de acest lucru, mai intai trebuie sa se gandeasca ce ar trebui sa faca, pentru ca apoi sa-si dea seama ce sa nu faca. Suna amestecat? Este chiar simplu.

 

De exemplu: nu te gandi cum arata un parc vara. Daca ti-a aparut in minte chiar si pentru o fractiune o imagine cu un parc vara, asta inseamna ca mai intai te-ai gandit la acel lucru. De aceea, atunci cand stai de vorba cu cineva si vrei sa obtii o anumita informatie sau sa-l ajuti intr-o problema, cel mai bine este sa-i comunici ceea ce-ti doresti de la el sau ceea ce doresti ca el sa faca, in loc de ceea ce nu-ti doresti.

 

De cate ori nu ai vazut parinti care le spun copiilor: “Nu alerga, nu mai alerga, nu mai fugi!” Si copii ce fac? Desigur ca alearga. Am observat si cazul in care un parinte ii spunea copilului ce dorea de fapt de la el: “Stai pe loc, opreste-te la banca urmatoare”. Copilasul s-a oprit la acea banca si s-a uitat catre parinte zambind.

 

Acelasi lucru este valabil si cand obisnuim sa ne spunem diferite lucruri incurajatoare sau mai putin incurajatoare. Aceste tehnici de limbaj precum cea din materialul video de mai jos, te vor ajuta sa devii un comunicator eficient atat cu tine cat si cu cei din jur: 

Ce tehnici de limbaj cunosti si ai observat ca te ajuta sa fii un comunicator eficient? Lasa-mi un comentariu mai jos.

Spune si altora!