Tehnici de manipulare prin limbaj, prin emotii si idei exista de ceva vreme in societate. Odata cu inventarea radio-ului, a televizorului si apoi a internetului, s-a creat o legatura directa intre cei care transmit mesajul si cei multi care-l primesc.

 

Daca la radio si la televiziune poate fi destul de dificil sa ajungi, internetul a deschis usa tuturor creatorilor de continut. Dar nu-i nimic. Cei care-si transmit mesajele la radio si la televizor imbracate special pentru influentarea maselor, s-au mutat si ei pe internet, nu-i problema.

 

Facem cativa pasi in trecut si vedem ca tiparele de limbaj isi au baza si in terapie. Milton H. Erickson (5 decembrie 1901 – 25 martie 1980) este un psihiatru si psiholog american ce s-a specializat in hipnoza medicala si terapie de familie. A pus bazele hipnoterapiei ericksoniene si prin abordarile sale a reusit sa ajute multe persoane sa treaca peste fobii, frici, sa scape de kilogramele in plus, etc.

 

Am studiat abordarile lui Milton si tehnicile de limbaj pe care le utiliza, pentru a-mi da seama cum reusea acesta sa-si ajute clientii. Spre marea mea surpriza, dupa mi-am insusit aceste tehnici de limbaj, mi-am dat seama ca ele sunt peste tot in jurul meu: in reclame, discursuri politice, in companii mari, etc.

 

Eram: “WOW! Ia uite cum manipuleaza…”. Apoi am zis ok, sunt tehnici de marketing. DAR. Exista un mare “DAR” aici. Este o linie foarte fina intre a vinde ceva intr-un mod convingator si a incepe sa manipulezi. N-am de gand sa dezbat unde se afla aceasta linie sau daca mai exista, te las pe tine, cel care citeste acest articol, sa se convinga singur.

 

Ebook-ul intitulat “52 de Tehnici de Manipulare si Influentare”, are peste 100 de pagini din care inveti cum se formeaza fiecare tehnica de manipulare, de ce functioneaza, ai trimitere la clipuri video pentru explicatii suplimentare si cateva exemple pentru fiecare tehnica ca sa stii cum se aplica in viata de zi cu zi.

 

Citesc pe aceasta tema de mai bine de 10 ani si am avut nenumarate ocazii sa aplic aceste tehnici. Da, sunt si momente in care am manipulat. Adica am sugerat lucruri anumitor persoane cu scopul de a obtine un avantaj personal. Recunosc, sunt vinovat si imi pare rau ca am facut asta.

 

Aceste tehnici de manipulare nu mai sunt disponibile nicaieri. Le-am adaptat pentru limba romana si scopul pentru care le fac publice este unul singur: Libertate.

 

Libertate de gandire si libertate de alegere. Macar sa recunosti aceste tehnici de manipulare atunci cand le vezi/auzi si sa faci o alegere in mod constient.

 

Ce se intampla daca alegi sa nu citesti acest eBook? Nimic. Iar asta mi se pare destul de nasol. De ce? Pentru ca tehnici de manipulare sunt peste tot si nu vor pleca nicaieri. Chiar in momentul in care o auzi/vezi, constructia lingvistica a intrat instant in mintea ta. Cred ca singura metoda prin care poti sa fii imun la ele este sa fii orb si surd, dar nu cred ca-i o optiune prea buna.

 

Pentru cel care crede ca este imun la tehnici de manipulare: De ce crezi ca bugetele de promovare sunt cele mai mari intr-o companie? Doar ca sa-si mareasca expunerea si sa ajunga la foarte multi oameni?

 

Am stat de vorba cu persoane de diferite varste si rase, care-mi erau prezentate ca fiind imposibil de manipulat sau ca erau imune la starea de transa (adica sa plece cu mintea din momentul prezent). Am zis: “Ok, haide sa stam putin de vorba”. Si ce crezi? Dupa cateva minute de conversatie normala, omul a ajuns sa fie de acord cu tot ce-i propuneam. Sincer, imi parea si rau de el cand vedeam ce usor a mers dupa sugestii.      

 

Chiar acum a sosit momentul sa-ti spun de un element cheie in toate acestea: scopul acestui eBook nu este sa incepi sa faci rau celor din jur impotriva vointei lor. Vreau sa devii constient ca exista tehnici de manipulare, sa le recunosti si sa le utilizezi pentru a oferi optiuni, libertate si stari emotionale productive celor din jur.

 

Dupa ce citesti acest eBook, s-ar putea sa existe tentatia sa vorbesti numai cu aceste tehnici. Vezi ca s-ar putea sa pari ciudat. Utilizeaza-le doar cand este nevoie. S-ar putea de asemenea sa te simti precum actorul principal din filmul “They Live” (din 1988), cand si-a pus acei ochelari si putea sa vada tehnici de manipulare peste tot.

Arunca o privire chiar acum peste acest ebook, dand click aici.

 

Succes si spor in tot ce-ti propui!

Be Sociable, Share!