Tian Dan a fost un oficial guvernamental junior al statului Qi în timpul Perioadei statelor beligerante a Chinei antice. El a salvat ţara aflată în pericol de dispariţie, şi asta l-a făcut un personaj legendar în istoria Chinei.

 

La acea vreme, generalul Yue Yi al statului Yan a condus o armata formată în urma coaliţiei a cinci state pentru a ataca statul Qi. Qi-ul a pierdut atâtea bătălii, încât ducele de Qi şi miniştrii s-au refugiat în alte state.

 

Tian Dan intenţiona să-şi părăsească oraşul natal, care se afla sub asediu, aşa că a rugat robii să-i scurteze axele carelor şi să le acopere cu metal. Când oraşul a căzut, locuitorii s-au grăbit să fugă, dar carele se ciocneau între ele din cauza axelor lungi şi toţi au fost capturaţi de către armată. Tian Dan şi familia sa însă, au evadat cu succes.

 

Pe măsură ce războiul continua, doar două cetăţi din Qi rămâneau neocupate, dar erau asediate. Tian Dan a fost ales ca şi comandant al armatei oraşului, după ce comandantul garnizoanei a fost ucis. Odată numit, Tian Dan şi-a pus membrii familiei în linia frontului armatei. El muncea în rând cu soldaţii şi astfel moralul armatei s-a ridicat foarte mult.

 

Curând, Ducele de Yan a murit, iar fiul său l-a înlocuit la tron. Tian Dan ştia că noul Duce nu avea încredere în Yue Yi, generalul armatei Yan, aşa că a trimis spioni pentru…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!