Am decis sa creez acest top 5 al oamenilor din NLP, pentru a-mi exprima recunostinta fata de aceste persoane de la care am invatat enorm de mult si in acelasi de timp pentru a-i informa pe aceia care sunt interesati in dezvoltare personala si in Programare Neuro-Lingvistica, care sunt trainerii care predau NLP asa cum a aparut el prima data.

 

Acesti oameni m-au inspirat si mi-au oferit informatii pentru care le voi fi recunoscator toata viata. Tocmai de acceea, in semn de apreciere pentru ceea ce fac, dau mai departe invataturile primite in forma lor originala in cursurile pe care le sustin, asa cum le-am primit si eu la randul meu. Primul din top 5 este:

                                             

  1. Richard Bandler

Richard este co-fondator al programarii neuro-lingvitice, punand bazele acestui domeniu in anii 70’. De-a lungul timpului am cautat toate cartile pe care le-a scris cat si seminarii pe care le-a sustinut pentru a invata cat mai multe lucruri de la Richard insusi.

 

Mereu m-a uimit si mi-a oferit un model de succes in modul in care el reuseste sa contribuie intr-un mod pozitiv in vietile oamenilor cu care lucreaza. Este foarte priceput in a folosi limbajul si nu ezita sa foloseasca nicio ocazie in care sa ofere persoanelor pe care le intalneste, o noua optiune, o noua perspectiva, un nou mod de a privi o problema, diferit de ceea ce a intalnit acea persoana pana acum. Cred ca asta-i una din cele mai evidente caracteristici pe care am modelat-o implicit de la Richard.

 

  1. John Grinder

John, aducandu-si contributia cu partea de lingvistica alaturi de Richard, a contributit din plin la dezvoltarea NLP in perioada anilor 70’.

 

Cel mai mult mi-a placut modul in care el expune schimbarile prin care trecem noi ca evolutie in plan personal cat si in afaceri si cum NLP-ul poate contribui foarte mult la acest peisaj. Pentru unii poate parea cam tehnic si ca expune foarte multe detalii. Pentru mine insa, pot spune ca vorbeste pe limba mea pentru ca isi expune cunostiintele conturand foarte multe elemente care au loc in mintea si corpul nostru, atunci cand facem ceva foarte bine. John este un pionier in ceea ce priveste schimbarea comportamentala.

 

  1. Steve G. Jones

Dr. Steve G. Jones practica hipnoterapia din anii 80’. A scris peste 22 de carti de hipnoterapie si este presedinte al "American Alliance of Hypnotists". A studiat NLP direct de la Richard Bandler si a pus bazele Uniunii Americane de Programare Neuro-Lingvistica.

 

Sub indrumarea lui Steve, eu impreuna cu Ina am devenit traineri NLP in cadrul Uniunii Americane de NLP.

 

Steve m-a impresionat prin modul simplu, concis si la obiect prin care poate oferi informatii clare si usor de aplicat. Nu am mai intalnit pe cineva care poate sa ofere multe informatii aplicabile intr-un timp atat de scurt cum o face el. De fapt, daca stau si ma gandesc bine, mi-a placut atat de mult aceasta caracteritica a lui incat am adoptat-o in cursurile pe care le sustin.

 

Cand ma gandesc la Steve imi amintesc aceste cuvinte pe care le-a spus(in traducere):

 

Viata ta va fi doar la fel de buna precum gandurile care-ti trec prin minte” – Steve G. Jones

 

  1. John LaValle

John lucreaza impreuna cu Richard Bandler de mai bine de 20 de ani. Cand ma gandesc la el, primul lucru care-mi vine in minte este seminarul sau tinut impreuna cu Richard numit “Ingineria persuasiunii”.

 

Dupa cum cred ca deja stii, eu am terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare si chiar din timpul facultatii am fost fascinat si interesat de modul in care poate fi imbinata ingineria cu NLP-ul. Asa ca a trebuit sa aflu cat mai multe din acest seminar.

 

Asa cum ma asteptam, cei doi nu au dezamagit deloc si astfel am invatat cum tehnicile, exercitiile si instrumentele din NLP pot fi aplicate intr-o afacere. John LaValle si-a pus cu siguranta amprenta in dezvoltarea mea ca trainer NLP.

 

  1. Robert Dilts

Inchei acest top 5 al oamenilor din NLP cu Robert Dilts. Seminarul de pe urma caruia am invatat cel mai mult de la Robert este cel intitulat “Strategii de Geniu”. Este foarte interesant modul in care Robert a reusit sa culeaga si sa sintetizeze modele de comportament si metode de a gandi de la oameni care nu mai sunt in viata, precum Albert Einstein, Nikola Tesla, Sherlock Holmes(personaj fictiv) sau Leonardo da Vinci.

 

Desigur, strategia de geniu pe care am aplicat-o de cele mai multe ori si in cele mai multe situatii este strategia de geniu a lui Walt Disney, cu cele trei camere sau ancore, pentru cunoscatorii de NLP, prin care reusesti sa-ti construiesti un plan de actiune foarte bine pus la punct. Disney folosea aceasta strategie de fiecare data cand crea un nou desen animat.

 

Multumesc Robert pentru tot ce am invatat de la tine, pana acum.

                                                                                                                               

Concluzii

Dupa parerea mea, acestia sunt top 5 oameni din Programare Neuro-Lingvistica. Multumesc celor 5 de mai sus care au contribuit substantial in viata mea personala cat si profesionala, astfel incat sa-mi rezolv multe probleme pe care le caram cu mine de prea mult timp si sa pot sa pun la punct cursuri complete de autocunoastere si de schimbare comportamentala folosind tehnici din NLP.

 

Practic, nu exista un curs pentru middle sau top management care sa nu includa tehnici din NLP in diferite forme sau cu alte denumiri, doar ca cei care au creat cursul prefera, din diferite motive, sa imbrace tehnicile NLP cu alte haine, obtinand doar rezultate bune.

 

Spune si altora!