Wang Xizhi al dinastiei Jin de Est este cel mai renumit caligraf din istoria Chinei. Adesea numit maestru al caligrafiei, acesta ne-a lăsat cea mai importantă lucrare a sa de caligrafie "Prefaţă la Poemele compuse în Pavilionul Orhideei", operă care a devenit model al stilului de scris cursiv (xingshu), cu caracteristicile esenţiale de netezime şi graţie a liniilor, o adevărată frumuseţe a forţei interioare.

 

Se spune că atunci când era mic, ori de câte ori călătorea, Wang Xizhi căuta mereu pietre funerare cu inscripţii şi le litografia. De-a lungul timpului acesta a strâns o mare colecţie de litografii pe piatră, din studierea cărora a ajuns să-şi formeze propriul stil de scriere.

 

Era complet absorbit de scrierile sale şi de structura caracterelor chinezeşti şi, uneori, avea mintea atât de profund concentrată încât nu mânca sau uita să doarmă. Dintr-o poveste aflăm că, odată, în timp ce se concentra pe scrierea caligrafică, servitorul său i-a adus o farfurie de chifle aburite cu un bol de sos. Mai târziu, soţia sa a intrat în camera lui de studiu surprinzând-ul pe Wang care din neatenţie înmuia chiflele aburite în cerneală, fiind pe cale să le mănânce.

 

Wang avea mai multe băncuţe de scris în fiecare cameră a casei sale şi…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!