Yan Liben (601-673) a fost un artist faimos în timpul dinastiei Tang. Picturile sale au reprezentat în mare parte poveşti taoiste şi budiste, personaje, peisaje, precum şi cai şi căruţe, dar personajele sale budiste şi taoiste au fost operele sale cele mai cunoscute.

 

El era priceput şi la portrete. Portretele împăraţilor şi cancelarilor desenate de el erau foarte profunde şi realiste. El a desenat corpul înalt şi voinic al împăratului şi ochii săi care exprimau hotărârea. El a folosit scheme simple pentru a prinde poziţia şi gestica împăratului. Cât priveşte reprezentarea cancelarilor, el i-a portretizat plini de viaţă, fiecare având propria formă, aspect, vestimentaţie, vârstă şi expresie facială.

 

Pictura intitulată "Împăratul Taizong primeşte un ambasador al Tibetului în audienţă" este una din cele mai importante lucrări ale lui Yan Liben. Acesta îl reprezenta pe regele Imperiului Tibetan, care admira sistemul administrativ al dinastiei Tang şi care a trimis soli în capitala Chang'an pentru a propune o alianţă prin căsătorie, în scopul menţinerii unei păci de lungă durată între tibetani şi dinastia Tang. Împăratul Taizong a primit solia cu mare bucurie. Pictura reprezenta scena în care Împăratul Taizong a primit solii. Într-o parte a picturii se observă Împăratul aşezat pe tronul imperial, înconjurat de doamnele de la curte.

 

În cealaltă parte a picturii, trimişii erau conduşi de…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!