Yang Guang (569 – 618 d.Hr.), Împăratul Yang, a fost cel de-al doilea împărat al Dinastiei Sui. Este considerat de mulţi istorici chinezi drept un împărat rău famat, însă el a pus în practică în timpul domniei sale mai multe proiecte mari de construcţii, inclusiv Marele Canal, care este funcţional şi astăzi.

 

Născut într-o familie aristocrată, el a fost înzestrat cu un talent literar şi militar extraordinar. Ca prinţ tânăr, şi-a ascuns cu atenţie orgoliul şi iubirea plăcerilor fizice pentru a-şi croi drumul către coroană. Atunci când bătrânul împărat a descoperit adevărata faţă a fiului sau, a fost prea târziu. Yang Guang a urcat pe tron după ce şi-a asasinat tatăl şi şi-a ucis fratele şi pe alţi potenţiali concurenţi din cadrul familiei.

 

La începutul domniei sale, Yang Guang a iniţiat multe reforme pozitive pentru a-şi îmbunătăţi domnia. El a înfiinţat un nou sistem imperial de examinare pentru a selecta funcţionari publici calificaţi fără a ţine seama de nivelul social al familiei acestora. Datorită interesului său pentru literatură, împăratul a dat ordin să fie găsite şi conservate cărţile clasice şi literatura pierdute în timpul războiului. Pentru că a modificat legile aspre, făcându-le mai indulgente, popularitatea sa a crescut şi unele îndoieli pe care poporul le avea faţă de el au fost risipite.

 

Cu toate acestea, Yang Guang a lansat o serie de…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!