Zhang Liang (pseudonim, Chzhifan), s-a nascut in regatul Han (provincia Henan). Intr-o zi de iarna, pe cand era copil, mergea pe podul Ishuy din orasul Syapi. Acolo a intalnit un om batran care purta o haina galbena si gluga neagra.

 

Batranul a aruncat intentionat un pantof de pe pod pe malul raului, si i-a spus lui Zhang Liang: "Baiete, te rog sa-mi aduci pantoful". Zhang Liang nu a ezitat. In ciuda pericolului si a vantului rece, el a coborat de pe pod si i-a adus pantoful batranului. Batranul nu a luat pantoful, dar a intins piciorul si i-a cerut lui Zhang Liang sa-l incalte cu pantoful. Zhang Liang nu a protestat, si cu respect i-a tras mosului pantoful pe picior. Acesta din urma a zambit si a spus: "Baiete, esti foarte promitator. Vino aici maine dimineata si te voi invata unele lucruri."

 

A doua zi, inainte de rasarit, cand Zhang Liang a ajuns la pod, batranul era deja acolo. Acesta a spus: "Ai ajuns mai tarziu. Astazi nu iti pot preda Tao." Doar a treia oara Zhang Liang a ajuns mai devreme. Mosul i-a inmanat o carte si a spus: "Cand vei fi inteles pe deplin aceasta carte, vei avea capacitatea sa servesti regele, in calitate de consilier militar principal. Daca ai nevoie de ajutorul meu in viitor, vino. Eu sunt piatra galbena de la poalele muntelui Guchen".

 

Zhang Liang a studiat minutios cartea. A fost capabil sa inteleaga toata complexitatea sa si s-a familiarizat cu tacticile militare. Mai tarziu, l-a ajutat pe Liu Ban, primul imparat al dinastiei Han, sa puna bazele dinastiei si sa reuneasca China.

 

Generatiile ulterioare au numit cartea, pe care batranul i-a dat-o lui Zhang Liang, "Cartea domnului pietrei galbene." Daca cineva se cultiva urmand acea carte, el devenea foarte puternic, iar corpul sau devenea usor ca o pana. Zhang Liang, si alti taoisti celebri, inclusiv Litszi, au fost buni prieteni.

 

Intr-o zi Zhang Liang a intalnit patru sau cinci copii care se jucau pe marginea drumului. Un copil canta urmatoarele versuri: "Purtati fusta neagra, intrati pe usa cerului, inclinati-va Mamei de Aur, inclinati-va Arborelui Tata." Nimeni nu a inteles sensul acestor cuvinte cu exceptia lui Zhang Liang.

 

El s-a apropiat de copil, l-a salutat si a spus…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Spune si altora!