Update: 

Calatoria noastra prin sunet te va ajuta sa adormi usor si sa ai parte de un somn profund si odihnitor >>> click aici <<<.

* * *

Ai stat vreodata sa te gandesti…? Cum reusesc unii oameni sa se trezeasca la aceeasi ora in fiecare dimineata, fara sa foloseasca un ceas desteptator sau vreo alta alarma? Poate ca ti s-a intamplat si tie acest lucru sau chiar se intampla acum in viata ta.

 

Poate suna ciudat dar te-ai gandit vreodata ca aproape toata lumea are un ceas care sa-i spuna cand sa se trezeasca dar nu multi au un ceas care sa le spuna cand sa se duca la culcare?

 

Exista un motiv intemeiat in spatele intrebarii si lasa-ma sa-ti spun care este acela: fiecare dintre noi are un ceas intern. Acesta consta din mai multe elemente ce-i corpului cand sa se simta obosit si cand sa fie complet treaz, controleaza cand de profund dormi si cat de mult dormi.

 

 

 

Ritmul circadian

 

 

 

Daca ai vreo problema cu intelegerea schemei, scrie-mi un email.

Exista mai multe variabile aici. Vom discuta despre urmatoarele:

 

  • Cum variaza temperatura corpului de-a lungul zilei
  • Melatonina
  • Activitatea fizica

 

Cum variaza temperatura corpului de-a lungul zilei?

Din momentul in care te trezesti, temperatura corpului incepe sa creasca. De asemenea, cand temperatura corpului creste, devenim de asemenea mai activi. Intre ora 12 si ora 14, experimentam o oarecare scadere in temperatura corpului si este un semn pentru creierul nostru sa se indrepte catre Stagiul 1 de somn.

 

Cei mai multi oameni incearca sa indeparteze acest impuls natural al corpului folosind cafea sau alte substante care sa le “redea energia”. Vom vorbi mai tarziu despre cum influenteaza acestea ceasul intern.

 

Aceasta scadere naturala a temperaturii probabil este un impuls al naturii sa ne protejeze pentru ca in acel interval orar, soarele straluceste cel mai puternic. Desigur ca in societatea actuala este dificil sa dormim insa mai multe minute de deconectare totala cu atentia indreptata catre interiorul nostru poate face minuni.

 

Melatonina

Te-ai gandit vreodata de ce fiintele umana dorm noaptea? Exista un sistem in interiorul nostru ce foloseste lumina si intunericul pentru a controla secretia anumitor hormoni pentru somn.

 

Melatonina este un hormon sintetizat de glanda pineala si este responsabila cu adormirea ta si refacerea nivelului de energie in timp ce dormi. Daca nivelul de melatonina este ridicat, experimentezi senzatii de somnolenta, nivel de energie redus, etc. Acest hormon este produs atunci cand suntem expusi la intuneric. In momentul in care ochii nostri nu mai sunt expusi luminii soarelui, nivelul de melatonina incepe sa creasca.

 

Activitatea fizica

Orice miscare sau exercitiu fizic sustine cresterea temperaturii ce poate fi benefic pentru cesul intern. Exercitiile creaza un maxim de temperatura la un nivel mai inalt si astfel iti vei mari cantitatea de energie mai mult ca orice altceva.

 

De asemenea, facand execitii fizice, vei intarzia momentul cand temperatura scade la sfarsitul zilei, avand mai multa energie mai mult timp. Iar la final, temperatura corpului va scadea mult mai rapid si va ramane scazuta mai mult timp, promovand astfel somnul profund.

 

Ce-i de facut?

 

1. Tine cont de modul in care variaza temperatura corpului in timpul zilei;

2. Cauta sa te expui cat mai mult timp la lumina intensa a soarelui;

3. Fa exercitii fizice;

 

Ramai cu mine in continuare si vom vedea cateva metode prin care iti poti optimiza ceasul intern si ce alte lucruri mai poti face sa dormi mai profund, sa ai mai multa energie si astfel sa ai mai mult timp de calitate sa te bucuri de viata.  

~~~***~~~

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmatorul Articol >>>

Be Sociable, Share!