Miturile despre cei Opt Nemuritori sunt foarte raspandite in China. Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (Ba Xian), acele fiinte nemuritoare, respectate si iubite de catre popor, au fost candva figuri istorice. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamantesti.

 

Sa povestim despre un alt nemuritor dintre „cei opt sfinti chinezi” (Ba Xian) si anume Han Xiang Tzu. Fiind cel mai tinar dintre cei opt nemuritori, este considerat protectorul spiritual al muzicienilor si gradinarilor.

 

Han Xiang Tzu a fost nepotul celebrului Han Yu – savant, poet si ministru, care a trait in perioada anilor 768 – 824, pe timpul dinastiei Tang.

 

Han Yu era un om cu cunostinte profunde, un adept al invataturilor lui Confucius si un rationalist, care nu credea nici in religia budista si nici in cea taoista. A considerat cariera drept unicul scop al vietei omenesti.

 

Han Xiang Tzu era complet diferit de unchiul sau. El nu acorda nici o atentie ispitelor care ii tenteaza pe tineri si studia cu perseverenta stiinte ezoterice si alte stiinte abstracte. Unchiul il indemna sa studieze carti clasice pentru a trece examenele de stat si a fi promovat, insa baiatul gandea altfel. Deoarece n-au putut ajunge la un numitor comun, nepotul a parasit casa lui Han Yu, functia din serviciul public si a decis sa studieze mai aprofundat domeniile care il interesau in mod deosebit.

 

Calatorind prin toata tara in cautarea unui mentor, Han Xiang s-a intalnit cu inteleptul Lu Yan (Lu Dongbin – un alt sfint dintre „cei opt nemuritori chinezi”) si sub indrumarile acestuia a obtinut intelepciunea necesara pentru a asimila invataturile Tao.

 

Intr-o zi acesti doi nemuritori au venit intr-o tara unde cresteau in abundenta „piersicile spiritelor”. Han Xiang Tzu a dorit sa rupa o piersica si a urcat in copac. Dintr-o data creanga de sub el s-a rupt si el a cazut la pamant si a murit. In acelasi moment sufletul sau s-a inaltat spre cer – el a devenind nemuritor, conform legendei.

 

Primele mentiuni despre Han Xiang sa refera la perioada domniei dinastiei Song. Conform legendelor, Han Xiang a excelat foarte mult in asimilarea cunostintelor magice. Mai mult decat atat…

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Be Sociable, Share!