Printre cele mai renumite opere de arta care se gaseau in Tezaurul Imperial, se numara si o chitara antica pe care nu multi mai aveau curajul sa puna mana. Legenda spune ca ea a fost sculptata in lemnul arborelui Kiri, un copac care a fost din vremuri imemorabile stapanul padurii Longmen, un taram pe care maestrii in arta Feng Shui il considerau plin de energie.

 

Coroana sa trufasa statea la taifas cu vantul si cu stelele, iar radacinile sale se hraneau din adanca respiratie a Dragonului de Pamant. Spiritul acestui copac era puternic si lautarul magician care incerca sa ciopleasca in acest lemn vedea ca nu este usor de stapanit. Rari au fost acei muzicieni care, intr-un tarziu, au reusit sa-i acordeze vibratiile si chiar mai rari aceia care izbaveau sa compuna melodii cu el.

 

Houang-ti, legendarul Imparat Galben, a fost primul care a compus acele catece de mult uitate care, dupa cum spune legenda, reuseau sa alunge norii aducatori de ploaie. In secolele ce au urmat, au mai existat pe acele meleaguri cativa maestrii ai muzicii care manuiau cu iscusinta aceasta chitara sacra; era ca si cum aceasta i-ar fi recunoscut. Dar apoi, in multele dinastii ce au urmat, toti acei care au incercat sa cante la ea n-au reusit sa scoata decat niste sunete lipsite de viata si demne de toata mila. Aceasta era vestea ca timpurile muzicienilor adevarati erau sfarsite.

 

Intr-o buna zi, un alt imparat s-a hotarat sa numeasca un nou maestru al muzicii, iar pentru asta el a folosit chitara pe care o dezgropase din camera trezoreriei. El dorea sa afle daca mai exista cineva care sa detina acel strop de magie muzicala sau daca toata povestea era o legenda… Astfel, s-a dat de stire in intreg imperiul ca va avea loc o mare intrecere muzicala la curtea palatului regal.

 

Putini muzicieni s-au aratat la portile palatului, poate din frica de a nu fi umiliti in fata a insusi Fiul Cerului – imparatul. Era de la sine inteles faptul ca muzicienii de la curte se inscrisesera din oficiu in concurs. De ceea ce s-au temut cel mai tare n-au scapat: muzicienii s-au dat inapoi de a folosi acele instrumente vechi care scartaie si scot sunete ascutite, lucru care a adus mare nemultimire pe fata augusta a imparatului, nici curtea regala nefiind scutita de tot felul de grimase. Cei cativa maestrii ai muzicii veniti din cele patru colturi ale imperiului…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!