Mit: atunci cand ai incredere in tine, nu mai simti frica sau anxietate

Fals: daca stai de vorba cu mai multi vorbitori in public, de exemplu, acestia iti vor spune ca inca simt frica sau anxietate, numai ca au gasit un mod prin care sa controleze aceste stari.

Un nivel ridicat de incredere in sine nu te scapa de vocea din cap ce-ti spune: “Aoleu, acum merg in fara atator oameni, oare ce vor crede despre mine?” sau de programarea mentala la nivel neuronal care-ti pune la dispozitie un raspuns automat de tipul “lupta” sau “fugi”.

Foarte multi oameni spuneau despre Lance Armstrong ca are un nivel ridicat de incredere in el, membrii echipei, alti biciclisti, etc. Mai spuneau si ca acesta nu are frica de esec.

Insa ce spune el? – “Imi este frica de esec, am o fobie uriasa legata de esec”.

El nu o spune prea des. In 99 din 100 de interviuri sau cand statea de vorba oamenii, el nu o spunea.

Nelson Mandela, cand era in inchisoare, se plimba prin curte, cu capul ridicat, privirea inainte, spatele drept, umerii in spate, emanand incredere in sine. Ii era frica atunci cand facea asta?

Ce spune el: “Normal ca imi era frica! Era un lucru irational daca nu mi-ar fi fost frica. Nu pot pretinde ca sunt curajos si ca pot invinge intreaga lume. Insa ca lider, nu poti lasa ca oamenii sa stie.”

De ce un lider ar trebui sa-si ascunda frica sau anxietatea?

Pentru ca invatam inca de cand suntem tineri ca frica este un semn de slabiciune, ca anxietatea este un semn de slabiciune. In multe modele de psihologie, frica si anxietatea sunt etichetate ca emotii negative.

Am putea spune ca o cauza majora a lipsei de incredere in sine este reprezentata de evitarea fricii si a anxietatii. Mereu incercand sa eviti aceste emotii negative, duce la un nivel scazut de incredere in sine. De ce s-ar intampla acest lucru?

Pentru a fi increzator, mai intai trebuie sa fii competent. Desigur, singurul mod in care poti deveni competent este sa iesi din zona ta de confort iar si iar si iar, intrand astfel intr-o situatie provocatoare, cu un final neprevizibil si astfel iti dezvolti abilitatile si capeti experienta ce este necesara pentru competenta.

Si de fiecare data cand iesi afara din zona ta de confort, vei simti inima cum o ia la goana, noduri in stomac, acea voce din capul tau si de aici ar putea rezulta frica si anxietate.

Astfel, daca nu faci loc in viata ta pentru acele sentimente, daca vei cauta mereu sa le eviti, atunci exista o sansa ca tu sa nu reusesti sa-ti dezvolti acele abilitati care vor duce la dezvoltarea experientei de unde va rezulta o incredere in sine autentica.

Atunci cand stai de vorba cu un performer, cantaret, actor, iti vor spune ca atunci cand ies pe scena, simt acea senzatie fie de a fugi fie de a se lupta, senzatii puternic inradacinate in structura si modul nostru de a gandi. Insa nu incearca sa le evite sau sa scape de ele.

Astfel, apare urmatoarea regula a increderii in sine:

      Increderea in sine autentica nu este reprezentata de absenta fricii sau a anxietatii; este o imbinare transformatoare impreuna cu frica si anxietatea.

In loc de a evita spunand: “Aoleu, asta-i rau, trebuie sa evit acest lucru”, inveti sa accepti ceea ce se intampla. Cei mai multi speakeri sau performeri vor folosi aceasta frica sau anxietate pentru a-si imbunatati perfomanta.

Daca stai de vorba cu ei, acestia nu vor folosi termenul de frica sau anxietate. Mai mult vor spune ca sunt foarte energizati, ca simt cum sunt pompati de energie, ca simt un val de adrenalina, ceva de genul acesta. Aceasta fiind o atitudine de acceptare.

Cateodata, un speaker isi va spune ca trebuie sa evite aceste emotii, ca nu ar trebui sa le simta si in acel moment ele s-au transformat in frica autentica si teama de a vorbi in public.

Asa ca invata sa accepti frica si anxietatea, invata sa cresti cu ajutorul lor si da-ti seama ca face parte din procesul natural de dezvoltare personala.

Be Sociable, Share!