Expresia chinezească idiomatică „Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul” înseamnă că ghinionul uneori se dovedeşte a fi noroc, iar norocul, ghinion.
Această poveste a fost iniţial consemnată în cartea „Lecţii pentru omenire”, scrisă de către Anshi Liu din timpul Dinastiei Han de Vest (206 î.Hr. – 23 d.Hr.).
A fost odată un moşneag care trăia la hotarul de nord al Chinei şi se pricepea de minune să crească cai. Era cunoscut drept un vechi crescător de cai.
Într-o zi, unul dintre cai i-a dispărut. Vecinilor le-a părut rău pentru el şi au venit sa îl consoleze pe bătrân. Însă el, deloc mâhnit, le-a spus vecinilor: „Am pierdut un cal, însă pierderea se va dovedi, poate, a fi un lucru bun.”
Cu câteva luni mai târziu, calul s-a întors aducând cu sine un alt cal, chiar mai bun decât el. Prinzând de veste, vecinii au venit sa îl felicite pe moşneag pentru câştigul său. Bătrânul crescător de cai a privit iarăşi cu alţi ochi întâmplarea, spunând: „Acest câştig s-ar putea să nu fie cu noroc, se poate schimba în ghinion în cele din urmă.” În chip straniu, a avut dreptate din nou.
Moşneagul avea un fiu căruia îi plăcea să călărească. Într-o zi, băiatul a pornit călare pe murgul nou dobândit, a căzut de pe cal şi şi-a rupt piciorul. Încă o dată, vecinii s-au dus sa îl compătimească pe părintele tânărului. Moşneagul a răspuns şi de data aceasta cu calm:…
Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.