Gu Kaizhi (aproximativ 345-406 d.Hr.) al dinastiei Jin de Est este un pictor celebru din istoria Chinei. Adesea privit ca un excentric nevinovat, se spune că a atins perfecţiunea în "compoziţia literară, pictură şi naivitate".

 

Gu Kaizhi credea cu tărie că ochii sunt ferestrele sufletului. Era un bun observator şi a făcut cercetări în desenarea ochilor. Întotdeauna lăsa la urmă desenarea ochilor într-un portret, ca o ultimă completare în finalizarea acestuia, iar această fază putea lua mai mult timp decât tot tabloul.

 

Legenda spune că odată Gu Kaizhi a ajutat la strângerea unui fond mare pentru reconstruirea unui templu. După ce a petrecut luni pictând pe peretele din interiorul templului povestea lui Vimalakirti, un sfânt budist, a lăsat la urmă pictarea ochilor sfântului. Apoi într-o zi, a anunţat că va desena ochii în noaptea următoare şi că oricine era dornic să vadă portretul în următoarele trei zile trebuia să facă o donaţie decentă. Se spune că în dimineaţa următoare, sub razele soarelui, ochii lui Vimalakirti de pe perete iluminau totul, iar templul era plin de spectatori şi în scurt timp banii au fost strânşi.

 

Gu a compus, de asemenea, multe poezii, unele în caligrafie, pe care le-a publicat alături de picturile sale în manuscripte. Din păcate nici una dintre picturile sale originale nu a supravieţuit, ci doar câteva copii pentru ca noi să putem prinde un…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!