Xuan Zang (602-664 d. Hr.), cunoscut şi sub numele de Maestrul Tripitaka al Marii dinastii Tang este unul dintre cei mai veneraţi călugări budişti chinezi din istoria Chinei. Pelerinajul său în India antică, pentru a studia budismul şi a aduce înapoi în China scripturile canonice, a fost portretizat în foarte popularul roman Călătorie către Vest.

 

Xuan Zang a fost interesat de budism încă de când era foarte tânăr şi i s-a permis să devină călugăr de la vârsta de 13 ani, acest lucru fiind o excepţie. S-a dedicat practicării doctrinei budiste şi a călătorit de-a lungul Chinei, pentru a asculta prelegerile ţinute de călugării învăţaţi. În timp ce învaţa budismul a constatat că există diverse grupări budiste, care se contrazic una cu cealaltă şi, de asemenea, contradicţii în scripturile traduse. Pentru a găsi adevărata esenţă a budismului, Xuan Zang a decis să meargă personal în Tianzhu (nume chinezesc pentru India antică) să găsească scripturile canonice originale (Sutre) şi să caute îndrumare.

 

În anul 629, Xuan Zang a plecat din Chang'an, capitala dinastiei Tang şi s-a îndreptat singur către pământul sfânt din India. Pe drum, a dat peste numeroase dificultăţi şi pericole şi i-a luat 4 ani de eforturi grele şi de perseverenţă uimitoare să treacă de munţii Hami, Turfan, Kharashahr, Kucha, Aksu, Ţian Shan către Kyrgyzstan, Shar-i Sabz (Kesh), Tashkent, Munţii Pamir din Samarkand (Uzbekistan în zilele noastre) către Uzbekistan, Bactria în Afganistan, munţii Hindu Kush şi Jalalabad din Pakistan, prin 16 ţări, apoi a mers pe drumul mătăsii şi a ajuns în cele din urmă în Ţara Sfântă Budistă, în partea de nord-est a Indiei antice, majoritatea timpului de unul singur, pe jos sau călare. De-abia a scăpat să nu fie ucis de tâlhari, aproape a fost ars de viu de piraţi şi a supravieţuit unei furtuni de nisip în deşert şi pericolelor din acei munţi înalţi acoperiţi cu zăpadă, unde mulţi dintre cei care l-au urmat de-a lungul călătoriei sale au murit.

 

Acesta a studiat cu sârguinţă pentru a înţelege…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!