Meditatie, mindfulness, calatorii prin sunet. Ce este fiecare dintre cele trei si ce au ele in comun? Cu atat de multe informatii prezente sub forma de carti, cd-uri, ebook-uri, seminarii, cursuri, MP3-uri, etc., cred ca este aproape imposibil pentru cineva care abia intra in contact cu aceste notiuni, sa-si dea seama de unde sa inceapa.
In acest articol voi vorbi despre meditatie, mindfulness si calatorii prin sunet. Vom observa de ce acestea au prins la oameni si astfel vei intelege cum te pot ajuta sa fii fericit si sa ai parte de pace interioara.
Meditatie
“Meditatie” este un cuvant cu greutate. Apare in contexte precum Tibet sau China antica si intr-una din formele vechi de meditatie facuta publica acum 2,500 de ani de catre Buddha. Din 2012 urmez o practica avansata de cultivare a sinelui din scoala budista. Aici, practica de meditatie are ca cerinta ca mintea sa nu aiba niciun gand, sa nu te gandesti la nimic. Am scris cateva cuvinte despre intelegerea mea asupra acestui subiect, intr-un articol anterior.
Astfel, atunci cand meditezi, nu exista nimeni care sa-ti spuna ce sa vezi, auzi, simti, gandesti si incerci pe cat de mult poti sa eviti sa pleci cu mintea in alte locuri ale imaginatiei tale sau sa te lasi prins in ganduri de tot felul. Doar ramai in momentul prezent, fiind constient de faptul ca meditezi, si atat.
Mindfulness
Am observat ca in momentul in care conceptul de “mindfulness” a devenit foarte cunoscut, acestuia i s-a adaugat sau a venit la pachet si cu “meditatie”. Astfel s-a nascut meditatia mindfulness, un antrenament al mintii care te ajuta sa depasesti anumite frici si emotii dureroase, eliberandu-te de suferinta si rezolvandu-ti anumite tipare de comportament nesanatoase.
Meditatia mindfulness a devenit asa de populara pentru ca oamenii de stiinta au facut foarte multe cercetari in ceea ce priveste aceasta practica. Acestia au observat ca aceasta reduce substantial stresul si tensiunea arteriala. De asemenea, iti imbunatatesti abilitatile mentale precum ar fi gandirea abstracta, memoria si creativitatea.
Mindfulness are doua componente principale: concentrare si mindfulness. Acestea te ajuta sa cauti in interior si sa observi originea durerii si suferintei prin care treci.
Concentrare
Concentrarea este abilitatea de a-ti indrepta atentia catre un sigur lucru sau obiect, la un moment dat. Cand vrei sa rezolvi o anumita problema cu care te confrunti, este important sa-ti poti concentra atentia doar pe acea problema si mintea sa nu o ia in toate directiile. Acest lucru necesita disciplina mentala.
Mindfulness
Este capacitatea de a-ti mentine atentia pe momentul prezent, de aici si acum. Mindfulness merge mana in mana cu capacitatea de concentrare si astfel reusesti sa-ti mentii atentia pe ceea ce vrei sa rezolvi in interiorul tau.
Dupa cum cred ca deja ai ghicit, meditatia mindfulness este acelasi lucru cu alt concept care a beneficiat de greutatea cuvantului “meditatie” – meditatie ghidata. Meditatia mindfulness este o meditatie ghidata.
Calatorii prin Sunet
Probabil ca deja asculti calatoriile noastre prin sunet si poate iti vine sa-mi spui: “Vlad, de ce nu ati numit calatoriile prin sunet pe care le-ati creat, meditatii ghidate sau meditaii mindfulness. Sunt practic acelasi lucru.” Corect! Sunt acelasi lucru in esenta. Toate au ca scop un antrenament al mintii care te ajuta sa depasesti anumtie frici si emotii dureroase, eliberandu-te de suferinta si rezolvandu-ti anumite tipare de comportament nesanatoase si dezvoltarea unor abilitati specifice cum ar fi: incredere in sine, putere de concentrare, somn profund, recunostinta, schimbarea unei convingeri, etc.
Da, puteam face asta; sa adop acele denumiri. Numai ca am un anumit sentiment de incongruenta in interior. Da stiu, din punct de vedere marketing “este un nume foarte bun si ar fi atras si mai multi cumparatori.” Da dar…stii tu, acest “da dar…”.
Meditatiile ghidate sau mindfulness pe care le-am ascultat pana acum, includ sau nu o melodie placuta de fundal si esti ghidat de o voce sa-ti indrepti atentia catre anumite lucruri: respiratie, tipare de comportament, emotii, vizualizari, etc.
O calatorie prin sunet este o poveste originala ce abordeaza anumite dificultati si dezvolta anumite capacitati. Din titlul/descrierea fiecareia, iti poti da seama intuitiv care-i scopul calatoriei prin sunet. De ce poveste? Pentru ca asa este structurata mintea noastra sa inteleaga informatia. Fie ca te gandesti la ceva din trecut, faci un plan pentru viitor, citesti o carte sau povestesti cuiva ceva, totul este structurat sub forma unei povesti. Chiar si acum in timp ce citesti aceste randuri, traiesti povestea zilei de astazi.
In povestile create de noi poti fi tu personajul principal sau poti sa urmaresti un personaj principal trecand prin diferite aventuri. Am adaugat suntete specifice care sa te cufunde in atmosfera povestii si calitatea inregistrarii este premium. Avand in vedere ca noi gandim in povesti, ai tendinta sa modelezi implicit personajul principal din poveste, sa te identifici cu acesta: cu dificultatile prin care trece si desigur, cu resursele pe care le dezvolta. Aceasta este frumusetea caltoriilor prin sunet.
Astfel, calatoriile prin sunet pe care le-am creat functioneaza de minune. Le-au testat, cumparat oameni din Romania cat si din strainatate, pentru cei din urma avand variante adaptate in limba engleza. Oameni cu greutate au fost impresionati.
Meditatii Mindfulness, Meditatii ghidate, Calatorii prin sunet. Poti sa observi punctele lor comune si punctele lor forte.
Mai jos gasesti cateva link-uri care te vor conduce catre mai multe calatorii prin sunet disponibile gratuit. Sunt pe gustul fiecaruia:
- Prima Librarie de Povesti Audio Terapeutice din Romania
- Pasi pentru Starea de Bine
- Formularul de inscriere la newsletter, din dreapta cu titlul: “MP3 – CALEA CATRE INTERIORUL MEU”
Sper ca am adus ceva lumina asupra termenilor meditatie, mindfulness si calatorii prin sunet si data viitoare cand ii observi, stii la ce se refera fiecare.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.