Ai avut pe cineva in viata ta care ti-a spus: “Cu cat ai mai multi neuroni, cu atat esti mai destept. Fiecare om se naste cu un numar fix de neuroni. Pe parcursul vietii sale, acestia mor din diferite cauze: stres, nervi, imbatranirea organismului, etc.” Si acum lovitura de gratie: “creierul nu poate crea neuroni noi. Asa ca odata ce i-ai pierdut, s-au dus pentru TOTDEAUNA!”

 

Cum credeti ca m-a lovit pe mine informatia asta, in clasa a 6-a, fiind cu ochii mari si atent la ce spunea profesoara.

 

In minte imi vedeam neuronii precum un sir de soldati solizi, aliniati si de culoare verde. La un moment dat, cate unul devenea gri si cadea din picioare. Si ramaneam cu mai putini. Apoi altul si altul pana cand ramaneam cu cativa. Deja ma cuprindea un sentiment de frustrare si neliniste. Tare ciudat mi se parea acest lucru. Cum de poate organismul omului sa se reechilibreze chiar si dintr-o boala incurabila si totusi creierul nu are alta soarta decat sa moara treptat.

 

Multi ani a trebuit sa accept acest fapt si traiesc cu ideea asta. Cand ma enervam sau ma stresam din nu stiu ce motiv, imi trecea prin minte gandul ca-mi pierd din neuroni. Daca acest gand nu era destul, mai intalneam oameni ce foloseau expresia: “Valeu…mi-am ars toti neuronii cu examamenul asta.” sau “M-ai innebunit de cap, nu cred ca mai am niciun neuron”.

 

Oamenii din jurul meu se tot amuzau de ideea acesta de “neuroni lipsa” sau “arderea neuronilor” insa mie mi se parea foarte serioasa. Si inca mi se pare.

 

Gluma-i gluma pana cand incep sa apara erori in sistem.

 

Cu toate acestea, a venit marea zi in care am gasit urmatorul cuvant: Neurogeneza. Si-am zis: “Hmmm…. oare este ce cred eu ca este?”

 

DA, EXACT! Creierul nostru ESTE capabil sa formeze noi neuroni. Acestia pot lua nastere, se pot dezvolta si forma noi legaturi cu structurile neuronale deja dezvoltate. La baza dezvoltarii ulterioare sta un fenomen numit neuroplasticitate.

 

Apoi m-am gandit: “Bun, nu cred ca exista vreo limita superiora asupra numarului de neuroni. Cum sa generez mai multi si sa le multiplic legaturile astfel incat sa devin mai inteligent.”

 

Lucrurile nu stateau chiar asa cum credeam eu. Mai precis, nu chiar asa de simplu. Nu-i ca si cum iei un ghiveci, pui pamant, pui samanta, pui apa, lasi la soare si gata, creste planta.

 

Atunci cand creierul este antrenat, solicitat si folosit cel putin in fiecare zi, iau nastere noi neuroni, se dezvolta si formeaza legaturi cu structurile deja create. Precum un muschi. Fibrele musculare, tendoanele si articulatiile sunt solicitate si organismul se adapteaza, facand intregul mecanism muscular mai puternic.

 

Rolul Invatarii

Invata in continuu. Pune-ti mintea la contributie. Daca ai zile in care circumstantele sunt de asa natura incat ai doar activitati de rutina, rezerva-ti 15 minute si joaca ceva solicitant pentru minte.

 

Nu-ti neglija mintea. Tine minte ca organismul nu se degradeaza peste noapte. Totul este un proces. Dar daca ajungi in punctul in care deja lucrurile incep sa scartaie, tot printr-un proces revii de unde ai cazut. Si s-ar putea sa nu-ti placa.

 

Efectele Stresului

Mai este nevoie sa spun ceva despre acest subiect? Nu-ti ajunge bombardamentul din toate partile cu informatii ce subliniaza efectele negative ale stresului asupra organismului?

 

Creierul nu face exceptie. Si daca unitatea centrala incepe sa-ti cedeze si-ti apare “blue screen”, stresul s-ar putea sa fie una din cauze. Mai delicat de atat nu stiu cum sa ti-o spun.

 

Efectele Somnului Defectuos

Nu ai o activitate zilnica ce-ti pune mintea la contributie si mai si dormi aiurea? Un somn corespunzator are foarte multe beneficii. Influenteaza nivelul de energie, cantitatea si calitatea timpului din viata ta, sanatatea, greutatea, puterea de concentrare si desigur influenteaza dezvoltarea noilor neuroni.

 

Sa nu crezi ca 7-8 ore de somn este ceea ce trebuie. O sa fii surprins ca nu-i chiar asa cum credeai.

 

Exercitiile fizice

Sportul iti pune sangele in miscare in tot corpul. De asemenea, este oxigenat si reimprospatat mult mai bine creierul.

 

S-a observat ca imbinarea exercitiilor fizice impreuna cu solicitarea mentala sustin Neurogeneza.

 

Inca un beneficiu al sportului. Cine-ar fi zis?!

 

Gata, acum e clar. Acum stii care sunt factorii care te ajuta mai mult si care sunt cei care te ajuta mai putin atunci cand vine vorba de neurogeneza.

 

Knowledge is Power!”. Asa ca pune mana si mentine-ti mintea antrenata!

 

Ti-a placut articolul? Impartaseste-l cu prietenii pe Facebook, Twitter si apasa butonul Like.

Lasa-ne un comentariu mai jos si spune-ne parerea ta!

Be Sociable, Share!