Descrisi in textele antice chinezesti referitoare la panteonul taoist, cei opt sfinti nemuritori (ba Xian), au fost cindva figuri istorice reale. Devenind sfinti, ei s-au eliberat de sentimentele, pasiunile, bucuriile si necazurile pamintesti. Ei au primit viata vesnica si traiesc conform legilor celeste.

 

Miturile chineze sunt pline de povesti uimitoare si fantastice despre unii oameni care au dobindit nemurirea prin intermediul cultivarii in baza unor practici taoiste. Puteai deveni nemuritor in moduri diferite. Conform unor credinte, taoistul urcind in cer, preia si corpul sau. In acest caz au loc transformari misterioase, corpul se umple de o substanta de energie celesta si obtine nemurire pentru totdeauna. In alte cazuri, schimbarile au loc in urma consumului de catre om a elixirului nemuririi, care de cele mai multe ori este preparat intr-un palat ceresc, sau a consumului unei pastile a nemuririi. Poti deveni nemuritor si daca gusti din piersicile de pe pomul Nemuririi din gradina Zeitei Sivanmu, care da roada o data la fiecare trei mii de ani. O alta modalitate de obtinere a imortalitatii consta in citirea de pe hirtie a unei formule magice.

 

Astfel, au existat numeroase modalitati de a obtine viata vesnica. Taoistul, care a obtinut nemurire, duce o existenta care nu se supune legilor pamantesti. El poate trai in pesteri frumoase in munti sacri sau pe insule binecuvantate din largul marii. El poate trai chiar in ceruri, daca ii permite Imparatul de Jad. In orice caz, acesta nu mai este o fiinta umana, ci un sfant care poseda capacitati supranaturale pentru un om obisnuit. Aspectul fizic al acestora pe parcursul mileniilor ramine asemanator celuia din viata de pe pamint.

 

Nemuritorii puteau lua forma corpului uman si interactiona cu oamenii; desi apareau pe pamant in robe umane, dupa infatisare puteai imediat sa-i distingi de oameni obisnuiti. Ei puteau zbura in nori sau calatori impreuna cu ceata sau chiar cu fulgerele. Ei controlau animalele ceresti si aveau capacitatea de a se reincarna, de multe ori posedau diferite obiecte inzestrate cu puteri magice. Sfintii deseori intrau in conflict unul cu altul, organizau lupte banale, unii dintre ei erau rai si cruzi, altii – buni si milostivi. Uneori, ei se casatoreau cu oameni simpli si doar din acest motiv traiau pe pamant, insa acest fapt nu era apreciat in ceruri.

 

Pentru a citi in continuare articolul, intrati aici.

Be Sociable, Share!