Cultura traditionala a Chinei stabileste anumite reguli pentru fiintele umane care locuiesc intre cer si pamant. „Eticheta celor mai importante trei principii si celor cinci virtuti constante” reprezinta piatra de temelie si izvorul moralitatii traditionale chineze, a modului traditional de gandire si a culturii chineze.
”Pietatea filiala sta la baza tuturor virtutilor”. Dar ce reprezinta in esenta pietatea manifestata de copii vis-a-vis de parintii lor? Confucius le-a explicat discipolilor sai acest subiect in modul urmator: „Daca parintii comit o greseala, atunci copiii ar trebui cu bunatate si amabilitate sa le indice asupra acestui fapt. Nu conteaza daca parintii vor accepta sau nu aceasta obiectie, copii oricum trebuie sa-si iubeasca si sa-si respecte parintii. Asigurarea parintilor cu produse alimentare si acordarea unui sprijin material nu pot fi echivalate cu conceptul de pietate a copiilor fata de parinti. Cel mai greu lucru este sa nu exteriorizezi sentimentele pe care le simti fata de parintii tai.
In timpul dinastiei Han, atunci cand o persoana atingea virsta de 70 de ani, autoritatile ii ofereau in dar un bastonas din jad infrumusetat cu o incrustare sub forma unui cuc. Vechii chinezi numeau cucul „pasarea neobosita, care maninca si niciodata nu se ineaca”. Astfel cu acest bastonas oamenii in etate parca erau binecuvantati sa poata sa manince, sa bea si niciodata sa nu sa se inece cu hrana consumata. Totodata prin acest lucru se atragea atentia copiilor si nepotilor asupra necesitatii prepararii unor bucate delicioase pentru batranii lor.
In diferite dinastii ale Chinei Antice, de la oamenii cu functii inalte pina la reprezentantii straturilor inferioare ale societatii, de la regi la oameni simpli, toti au urmat ideile lui Confucius in ceea ce priveste manifestarea pietatii urmasilor fata de parintii lor. Daca un om isi iubea si respecta parintii, el, de asemenea, era si corect. Intr-o istorioara, des relatata, se spune: – „Intr-o zi, Imparatul Kangxi din dinastia Qing a organizat un banchet, la care a invitat o mie de oameni in varsta care aveau peste optzeci de ani. Prin acest fapt el a aratat ca sprijina cu fermitate pietatea filiala, ii respecta si ii iubeste pe cei in varsta.
Daca el ar fi actionat altfel, atunci i-ar fi fortat pe oameni sa…
Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.