O Schimbare care Dureaza

NLP-ul (Programarea Neuro-Lingvistica) in primele sale faze a cautat sa afle cum reusesc unii terapeuti sa obtina schimbarea in oamenii cu care lucrau, cum asezau cuvintele sub forma unei povesti si care era strategia prin care reuseau sa faca asta in mod constant.

 

Printre cei abordati de Richard Bandler si John Grinder s-a numarat si hipnoterapeutul Milton H. Erickson. Cei doi au adus in prim plan in lucrarile sale ulterioare modul in care, prin limbaj, Milton reusea sa faca o schimbare fundamentala in vietile clientilor sai.

 

Printre cheile abordarii sale se numara:

–          Metafora

–          Dubla inductie

 

Aceste doua chei, dupa ce au fost studiate, aplicate si s-au obtinut rezultate, sunt aplicate de mine si Ina in calatoriile pe care le cream.

 

Adica?

De cand suntem mici, suntem atrasi de povesti. Mai ales daca povestitorul stie cum sa creeze o atmosfera specifica si stie cum sa spuna o poveste. Probabil ati apucat sa ascultati acele povesti romanesti de pe disc-uri. Mmmm…si-acum imi aduc aminte cum intram in actiunea personajelor si traiam tot ce traiau si ele.

 

Datorita faptului ca mintea umana interpreteaza realitatea sub forma metaforelor, probabil de aceea ii plac atat de mult acestea si poate invata foarte multe dintr-o poveste.

 

Dubla inductie

Cand aud cuvantul “inductie” ma gandesc la acei oameni cu capul aplecat in fata, ochii inchisi si o mana ridicata. Aceea este o inductie in cadrul hipnozei clinice. Nu este cazul aici.

 

Ideea e urmatoarea: cu cat reuseste povestitorul sa-si schimbe si sa-si fluctueze tonul vocii cand vorbesc alte personaje sau naratorul si cu cat reuseste mai bine sa incarce emotional cuvintele, cu atat mai bine este oferit mesajul ascultatorului.

 

Dupa cum spune Richard Bandler, Milton reusea sa faca acest lucru foarte bine. Reusea atat de bine incat era echivalentul a doua persoane. El chiar reusea sa-si schimbe tonalitatea incat sa sune complet diferit. De aici termenul de “dubla inductie”.

 

In cadrul unei calatorii prin sunet, vocea se aude fie in urechea stanga, fie in urechea dreapta. Acest efect creaza spatialitate, dinamism si picteaza intr-un mod inedit atmosfera in care se desfasoara actiunea. Mai mult, iti concentreaza mintea (si implicit emisferele) astfel incat ele sa lucreze in echilibru. Precum in exercitiul cu portocala.

 

Plus ca efectul de patrundere in firul logic al evenimentelor este mult mai bine atins.

 

Nu stiu daca ai apucat sa asculti o poveste in care sa se puna accent pe urechea dreapta sau pe cea stanga.

 

Acum ai ocazia!

 

Ea se numeste: Depaseste-ti Limitele!

 

In urmatorul articol iti prezint viata lui Luciano, un tanar pescar de pe coasta de nord a Italiei. Viata poate parea monotona si plictisitoare insa momentele speciale, intrigante si neasteptate apar atunci cand totul pare sa fie obisnuit, chiar banal.

 

Ti-a placut articolul? Impartaseste-l cu prietenii pe Facebook, Twitter si apasa butonul Like.

Lasa-ne un comentariu mai jos si spune-ne ce povesti te-au influentat de-a lungul vietii tale.
Be Sociable, Share!