Mai jos ti-am asternut top 10 carti de NLP, ce-ti vor oferi diferite perspective asupra acestui domeniu de dezvoltare personala numit Programare Neuro-Lingvistica. Ele sunt asezate intr-o ordine aleatorie. Poti incepe cu oricare dintre ele si sunt sigur ca vei culege informatii pretioase si utile, indiferent ce carte vei alege.
Daca totusi dupa ce parcurgi aceste top 10 carti, nu te poti hotari pe care sa o citesti prima data, incepe cu prima de mai jos si ia-le in ordine:
1. “Manual de NLP” – Joseph O'Connor, Ed. Curtea Veche
Aceasta carte este un manual introductiv foarte bun pentru oricine doreste sa invete si sa aplice NLP in viata lui. Un limbaj usor, cu multe exemple si exercitii, avand destule instrumente pentru a te ajuta in foarte multe domenii si de ce nu, a-i ajuta si pe cei din jurul tau.
2. “NLP si Succesul” – Steve Andreas, Charles Faulkner, Ed. Curtea Veche
Prima carte de NLP pe care am citit-o. Aici am invatat ce inseamna sa am incredere in mine si am invatat ca eu sunt singurul responsabil de semnificatiile pe care le dau evenimentelor ce au loc in viata mea. Nu mai spun ca este plina de exercitii practice foarte bine explicate.
3. “Magie in Actiune” – Richard Bandler, Ed. Excalibur
In aceasta carte vei gasi mai multe transcrieri ale sesiunilor de lucru cu Richard Bandler insusi. Acesta din urma este co-creatorul NLP-ului. Vei putea observa cum prin limbaj, frici sau fobii sunt eliminate in cateva minute.
4. “Aventurile lui Oricine” – Richard Bandler, Ed. Excalibur
In aceasta carte, Richard Bandler si-a folosit indemanarea si abilitatea sa in ceea ce priveste limbajul si a construit aceasta poveste scurta, pe cat de interesanta pe atat de utila. Lectura recomandata pentru orice NLP-ist.
5. “Vocea mea te va insoti”– Milton H. Erickson, Ed. Curtea Veche
O carte cu caracter didactic ce-ti prezinta abilitatea doctorului Milton Erickson in constructia de povesti terapeutice pentru a crea schimbare in clientii sai. Mintea umana invata cel mai usor prin poveste. De la a invata oamenii ce inseamna valorile si autodisciplina, la acceptarea unui conflict cu unul din parinti si la eliberarea dintr-un corp supraponderal si nesanatos, aceasta carte este o lectura frumoasa.
6. “Structura Magicului” Vol. I – Richard Bandler, John Grinder, Ed. Excalibur
Cei doi fondatori ai NLP-ului, Richard Bandler si John Grinder, iti prezinta in acest prim volum mai multe modele usor de aplicat, impreuna cu exemple specifice, atunci cand vrei sa ajuti o alta persoana sa faca o schimbare in viata sa. Lectura este usoara si informatia este destul de stufoasa. Insa merita!
7. “Structura Magicului” Vol .II – Richard Bandler, John Grinder, Ed. Excalibur
Un pas mai departe in structura modului in care “magicienii”, oamenii care reuseau sa ajute oamenii la acea vreme, Milton Erickson, Virginia Satir si Fritz Perls, contribuiau in vietile oamenilor cu care lucrau. Informatia este abordabila si modele de succes sunt prezentate intr-un limbaj la indemana oricui.
8. “Ghidul lui Richard Bandler pentru TRANSformare” – Richard Bandler, Ed. VIDIA
Dupa foarte multi ani de practica si dupa obtinerea unor rezultate frumoase, Richard Bandler iti deschide usa catre universul lui si iti prezinta cateva structuri, modele, prin care iti poti imbraca , intr-un mod eficient mesajul ce doresti sa ajunga la cealalta persoana. Daca doresti sa intelegi mai bine modul in care se produce schimbarea in interior, cartea aceasta este pentru tine.
9. “Tehnicile Hipnoterapiei Ericksoniene” – Richard Bandler & John Grinder, Ed. Curtea Veche
Aceasta carte demonteaza in piese marunte structura limbajului pe care Milton Erickson o folosea cu clientii sai. O carte obligatorie pentru cei ce doresc sa lucreze in domeniul terapeutic si sa foloseasca NLP-ul, dar nu numai. Asa cum spune hipnoterapeutul insusi:
“Cartea scrisă de Richard Bandler şi John Grinder este o minunată simplificare a complexităţii limbajului pe care îl folosesc în inducerea transei hipnotice pacienţilor mei. Citind această carte am descoperit tehnici pe care le foloseam, însă nu eram conştient de existenţa lor.“
Milton H. Erickson, M.D.”
10. “Spiritul programarii neuro-lingvistice (NLP)” – Dr. L. Michael Hall, Ed. Curtea Veche
Meta-programe, meta-stari, meta-model. Te-am bagat in ceata? Vreau sa stii ca acestea sunt doar niste denumiri pentru evenimente ce au loc in viata noastra de zi cu zi, insa nu prea suntem constienti de ele. Michael Hall prezinta niste tehnici de finete, usor de inteles si aplicat, ce pot fi utile atunci cand ai nevoie de ele.
Aceasta este lista mea de "TOP 10 Carti de Dezvoltare Personala prin NLP". Cum am spus si la inceputul acestui articol, poti incepe cu oricare dintre aceste carti. Toate sunt o lectura faina si interesanta. Dezvoltarea personala capata un cu totul alt sens, atunci cand apare ingredientul numit NLP.
Multumesc!
multumesc, mi-a fost de ajutor pentru ca sunt interesata de NLP si eram curioasa ce lectura de calitate exista in domeniu.
E bun de stiut de carti sunt in domeniu, insa in NLP trebuie si practica. Fara practica degeaba citesti 1000 de carti ca doar ai foarte multe informatii cu care nu faci nimic.
Ohooo, multumesc 😀
Pune si Richard Bendler – Fa-ti viata asa cum vrei. Este una dintre cele mai bune carti , daca nu chiar cea mai buna scrisa vreodata de Bendler. Se bazeaza mult pe practica. Si chiar au efect.