Cand te afli intr-o prietenie nociva, asta iti poate complica destul de mult viata. Acesti oameni sunt mai mult decat niste persoane enervante si se pot transforma in niste paraziti de care s-ar putea sa scapi cu greu. Astfel pierzi resurse pretioase in timp ce te confrunti cu negativitatea lor si apoi te intrebi de ce te simti cu moralul la pamant.

 

Daca te simti pregatit sa iei decizia sa-ti simplifici viata, atunci nu mai ai nicio scuza sa ma cari dupa tine aceasta prietenie nociva.

 

Cum iti dai seama ca esti intr-o prietenie nociva?

 

1. Cauta sa te enerveze in mod constant

Daca te surprinzi visand cu ochii deschisi cum te-ai simti daca i-ai turna persoanei de langa tine o galeata cu apa in cap, atunci despre acel tip de om vorbesc!

 

2. Sunt invidiosi

Invidia lor se manifesta astfel: “Vreau ceea ce ai tu si vreau sa-ti iau acel lucru.”

 

3. Iau legatura cu tine doar atunci cand au nevoie de ceva

Daca nu au nevoie de ceva de la tine, nu auzi de ei cu zilele, saptamanile sau chiar lunile.

 

4. Te storc de energie

Te simti stors psihic si emotional dupa ce ai petrecut timp cu astfel de persoane, in loc sa pleci de la intalnire cu zambetul pe buze.

 

5. Lucrurile care-i intereseaza si valorile lor sunt opuse

Cand esti intr-o prietenie cu cineva care are un sistem de valori opus tie, veti fi precum apa si uleiul. Asta nu inseamna ca ceea ce face cealalta persoana este gresit, ci doar inseamna ca nu va potriviti.

 

6. Nu te sustin in nimic din ceea ce faci

Ajungi sa-ti fie si teama sa le spui despre lucruri noi si importante care se intampla in viata ta, pentru ca nu te sustin si chiar te pun jos intr-o maniera nepoliticoasa.

 

7. Nu te poti baza pe ei

Nu-si respecta cuvantul aproape de fiecare data.

 

8. Nu stiu ce vor sa faca in viata si nici nu vor sa afle

Mare grija atunci cand esti intr-o prietenie cu o astfel de persoana. Lipsa dorintei de a face lucruri poate fi contagioasa! Nu poti sa devii un lider daca te inconjori de oameni care nu au incredere in ei.

 

9. Nu lasa niciodata de la ei

Daca esti persoana care-i suna mereu si face planuri astfel incat sa-i fii pe plac si observi ca celalalt nu face niciodata asta, atunci ceva este in neregula.

 

Povestea mea

Am avut situatii in care am fost in ambele tabere: Am avut prieteni cu care ma intelegeam bine doar daca eram de acord cu ei indiferent ce spuneau sau faceau, si doar daca le dadeam dreptate in modul in care gandesc. De asemenea acestia aveau tendinta sa devina gelosi atunci cand aveam alte prietenii si petreceam timpul si cu alte persoane.

 

Adevarul este ca de multe ori am fost si un prieten groaznic si-mi dau seama de asta. Nu eram prieten apropiat cu cineva decat daca puteam obtine ceva de el sau daca avea aceleasi idei ca si mine despre alimentatie, sport, relatii sociale, etc. Problema era ca daca la un moment dat prietenul meu gandea diferit, il blamam pentru asta si-l faceam sa se simta atat de prost, ca si cum ar fi anormal sa gandeasca asa.

 

Concluzia? Prietenia nociva poate functiona in ambele sensuri. Asta inseamna ca trebuie sa inveti sa fii si tu un prieten bun. Tine minte aceasta idee pentru ca voi reveni la ea mai tarziu.

 

Cum sa inchei o prietenie nociva

Din cate am observat, exista doua modalitati prin care sa inchei o prietenie nociva: rapid dar dureros sau incet si intr-un mod ciudat. Niciuna dintre cele doua nu-i prea placuta, nici prea eleganta si nici prea usor de facut.

 

Daca vrei sa mai tii legatura cu aceasta persoana, dar sa o tii mai la distanta putin:

 

1. Spune lucrurilor pe nume

Sunt destui oameni care nu-si recunosc comportamentul nociv si faptul ca-i pun jos pe cei din jurul lor. Poti practic sa-i spui celeilalte persoane: “Observ ca ma ignori si nu dai niciun semn pana cand ai nevoie de ceva.” De asemenea, poti sa fii sincer daca observi ca iti vine sa pui o bariera datorita atitudinii negative pe care o are: “In ultima vreme caut sa imi concentrez atentia asupra lucrurilor pozitive. Despre ce subiect placut am putea discuta?” Cateodata va functiona, cateodata nu, insa faptul ca spui lucrurilor pe nume iti va asigura o fundatie solida a prieteniei voastre si faptul ca aceasta se bazeaza pe beneficii reciproce.

 

2. Pune piciorul in prag si evita sa te lasi jignit sau pus jos

Din cate am observat, s-ar putea sa intampini dificultati atunci cand vrei sa atragi atentia celuilalt ca te-a jignit. Printre cele mai bune raspunsuri pe care le vei primi va fi: “Imi pare rau ca ai luat asa de personal ceea ce am spus.” Este mult mai productiv sa inchei conversatia chiar daca iti lasa un gust amar. Indiferent ce faci, mesajul pentru celalalt trebuie sa fie clar: Nu primesti nicio aprobare sau atitudine care sa-ti sugereze ca sunt ok cu ceea ce faci.

 

3. Evita sa mai iei in serios telefoanele lor “urgente”

E ca si cum daca nu renunti la tot ceea ce faci acum si ii asculti la telefon cum iti spun cat de dati peste cap sunt pentru ca seful le-a aruncat o privire ce sunt siguri ca inseamna ca-i uraste, si ca nu stiu ce persoana s-a imbracat la fel ca ei in acea zi, te vor parasi si vor gasi pe altcineva care sa-i asculte. Probabil ca va trebui sa faca fata situatiei asa cum este. Oricum ar fi, probabil ca deja ti-ai dat seama ca este o idee buna sa fii scos de pe lista de oameni care sunt sunati prima data atunci cand acea persoana are sa impartaseasca orice lucru marunt.

 

4. Cauta sa peiei controlul conversatiilor negative

Este ok sa schimbi subiectul, sa vorbesti despre un lucru placut care ti s-a intamplat si sa directionezi conversatia departe de plangeri de mila si autosabotari. Este important sa fii pregatit sa nu fii de acord cu cealalta persoana si sa faci fata consecintelor.

 

Daca ajungi in punctul in care decizi sa inchei complet relatia de prietenie:

 

1. Spune-le pe un ton hotarat ca “ti-a ajuns”

Daca ai ajuns in momentul in care vrei sa iei decizia sa inlaturi o prietenie nociva din viata ta, poti sa le pui asta sincer, fara pui jos acea persoana. O formulare de genul “Acum, pur si simplu nu mai putem fi prieteni” nu-i prea placut sa o auzi insa toata lumea este la acelasi nivel, fara sa fie cineva mai presus decat altul.

 

2. Evita sa-i mai raspunzi la telefon

Daca persoana in cauza este un coleg de munca si practic trebuie sa te intalnesti cu ea in fiecare zi, mentine toata relatia la un nivel pur profesional. Daca nu-ti place ceva, gaseste un motiv pentru care sa pleci. Da, nu te poti astepta ca acest comportament de evitare sa rezolve problema, insa este o prima componenta importanta. Nu prea poti sa tai legaturile pe care le ai intr-o prietenie daca continui sa stai la discutii in fiecare zi cu acea persoana.

 

3. Fa-ti prieteni noi pe care vrei sa-i ai in preajma

Vorbesc foarte serios! Cauta sa-ti impartasesti timpul doar cu prieteni cu care simti ca te conectezi si in preajma carora iti face placere sa fii. Atunci cand stii foarte bine ce-ti doresti, o prietenie nociva nici macar nu va mai aparea in viata ta, pentru ca ai lucruri mai bune de facut cu timpul tau decat sa te ingrijorezi in legatura cu tot felul de intamplari negative.

 

Invata sa fii un prieten bun

Faptul ca inlaturi orice prietenie nociva din viata ta este un lucru bun, insa nu te ajuta prea mult daca nu esti pregatit sa construiesti si sa mentii o prietenie de calitate. Sunt cazuri in care nocivitatea unei prietenii incepe sa dispara putin cate putin atunci cand incepi sa fii tu un prieten mai bun. Asta-i o lectie pe care am invatat-o pe propria piele si este un domeniu la care inca lucrez.

 

Cauta sa fii tu persoana care da primul telefon, care ofera un compliment, care stabileste o iesire in oras distractiva, care trimite un mesaj hazliu celuilalt fara un motiv anume, etc. De fapt, sunt o gramada de lucruri prin care poti sa construiesti si sa mentii o prietenie de calitate. Atunci cand esti inconjurat de prieteni buni care au intentii pozitive, componenta nociva dispare pur si simplu.

 

Concluzii

A fost vreodata intr-o prietenie nociva? Care sunt modalitatile prin care recunosti o astfel de prietenie? Care ar fi alte lucruri pe care le-ai putea face atunci cand esti intr-o astfel de situatie? Lasa-mi un comentariu mai jos si spune-mi ce parere ai. Multumesc!

Be Sociable, Share!