NU Gandesc, deci Exist!

Am intalnit oameni ce vor sa-si calmeze mintea si sa ajunga la un gol mental. Acestia spun ca pentru asta au nevoie sa-si amuteasca de tot gandurile. Citind acest articol, tu vei putea sa o faci in maxim o secunda!

 

Gandurile au tendinta sa te arunce in toate directiile, numai in momentul prezent nu te mentin. Desigur ca este important sa mai si planificam cate ceva, sa te gandesti unde o sa pleci in vacanta, ce o sa cumperi de la piata si cum vrei sa fie business-ul tau.

 

Deci ce-i cu accentul asta pus pe momentul prezent?!?

 

Aici si Acum

Cand revii in Aici si Acum, apare acea constiinta a sinelui. Iti dai seama de tot ceea ce se intampla:

  • ce vezi;
  • ce auzi;
  • ce simti;
  • ce gust sau miros simti in acel moment;

 

Este un moment valoros de introspectie si Acum poti lua decizii importante.

 

Pentru Cat Timp?

Asta depinde de tine. Suntem obisnuiti sa ne gandim la foarte multe lucruri, unele chiar in acelasi timp.

 

In functie de cat de mult exersezi, intervalul de timp poate deveni din ce in ce mai mare.

 

Pentru unealta din acest articol, cateva momente de introspectie sunt de ajuns pentru a capata o perspectiva mai larga asupra situatiei.

 

Ce se Intampla Cand Nu

Gandurile iti gonesc in toate directiile si s-ar putea ca nici macar sa nu realizezi cand este cel mai bun moment sa folosesti ceea ce urmeaza sa-ti ofer.

 

Cunosti acel gen de persoana care intr-o conversatie, incepe sa se vorbeasca mai rastit, fata incepe sa i se inroseasca si tu ii spui: 

“Stai omule calm, ce te enervezi asa”

 Iar el iti raspunde:

“SUNT CALM!”

 Apoi continua sa-ti vorbeasca, ii ies venele pe gat, pe frunte, nervurile ochilor se accentueaza, etc. Insa el nu, nu-i nervos.

 

Pana cand nu vii cu mintea aici si privesti putin in interior, poti ajunge chiar sa nu-ti dai seama in ce stare emotionala te afli.

 

Recunosti tiparul? Daca da, daca recunosti ca mai treci prin astfel de momente si vrei sa stii cum poti face sa te retragi intr-un moment de introspectie si sa observi ca ai mai multe optiuni decat crezi, atunci esti in locul potrivit.

 

Disocierea

Este procesul prin care, mental, facem cativa pasi in spate si privim problema “din afara”, in ansamblul ei.

 

Precum ai privi un tablou de foarte aproape, observand detalii fara sa vezi imaginea de ansamblu; cand te straduiai sa gasesti un anumit lant muntos la scoala la ora de geografie si atunci cand faceai cativa pasi in spate, observai cum se imbinau mai bine formele de relief;

 

Stii tu, sa nu vezi padurea de copaci.

 

Cand vrei sa te gandesti mai bine la un eveniment sau intamplare si vrei sa ai mai multe optiuni, fa urmatorul lucru:

 

Analizeaza daca iti amintesti intamplarea sub forma de imagine sau film. Si nu vreau sa aud: Eu nu pot sa vizualizez. Daca totusi crezi asta, ia gandeste-te: cate scaune ai acasa in bucatarie? Stii bine ca nu poti sa le numeri decat daca le vezi in mintea ta, nu-i asa?

 

Bun, revenind: dupa ai decis daca e imagine sau film, iesi din ea.

 

Adica cum? Da, m-ai auzit bine. In propria minte poti face orice. Ca la cinematograf. Imagineaza-ti ca stai acolo intr-un loc ales de tine si te uiti la un filmul in care tu esti actorul principal sau precum ai privi un tablou, un cadru.

De exemplu. M-am certat cu iubita. Imi amintesc de asta sub forma unui film. Daca imi joc personajul, nu vad decat perspectiva mea si sunt nervos. Daca in schimb ma uit la film ca la cinematograf, atunci pot mai bine sa-mi vad intreaga tinuta, sa o vad pe ea si intreaga interactiune, mult mai bine.

 

Cel Mai Valoros Element

Cel mai important lucru este ca prin disociere, intensitatea emotiilor scade foarte mult.

 

Bun si?

 

Si in momentul in care intensitatea emotiilor scade, mai ales intr-o situatie conflictuala, poti sa ai o minte mai clara, mai limpede si sa IEI DECIZII MAI BUNE.

 

Asta-i tot ce conteaza.

 

Pe Scurt, Ce-am Invatat?

Ai o situatie in mintea ta, vrei sa o intelegi mai bine si cand iti amintesti de ea, de cele mai multe ori intri intr-o stare anxietate, furie, neliniste sau orice alta emotie ca te impiedica sa gandesti clar.

 

Pasul 1. Identifica daca aceasta este reprezentata ca o poza sau un film in mintea ta.

 

Pasul 2. Iesi din poza sau film astfel incat sa poti observa intreaga interactiune.

 

Pasul 3. Observa daca intensitatea emotiei din tine a scazut suficient astfel incat sa privesti mult mai detasat situatia. Daca da, sari la Pasul 5. Daca nu, mergi la Pasul 4.

 

Pasul 4. Daca nu a scazut suficient, mareste distanta dintre tine si poza (sau film). Adica? Alege un scaun mai in spate in cinematograf si priveste de acolo. Mergi la Pasul 3.

 

Pasul 5. Voila, disocierea! Analizeaza situatia din aceasta pozitie.

 

Atunci cand ai nevoie de o perspectiva de ansamblu sau de un punct de vedere mai rational, foloseste acest proces de Disociere si priveste in interior.

 

Aminteste-ti sa faci asta. Si prin practica repetata, te poti calma in maxim o secunda. Doar sa-ti amintesti.

Ti-a placut articolul? Impartaseste-l cu prietenii pe Facebook, Twitter si apasa butonul Like.

Ai incercat aceasta metoda? Cum a functionat pentru tine?
Te invit sa lasi mai jos un comentariu cu parerea ta!

Be Sociable, Share!