Du Ruhui (585 – 630 d.Hr.) a fost numit în funcţia de cancelar în perioada timpurie a dinastiei Tang, fiind unul dintre principalii ei fondatori.

 

Născut într-o familie de demnitari, Du Ruhui a fost considerat încă din tinereţe un intelectual strălucit, perspicace şi cu puterea de a lua decizii importante. Talentul său a fost recunoscut de către Fang Xuanling, pe când se afla în slujba prinţului Li Shimin. "Nu vă puteţi permite să pierdeţi acest om talentat, dacă într-o zi veţi dori să conduceţi China", l-a avertizat Fang Li pe prinţul Shimin care mai târziu a devenit împăratul Taizong.

 

După ce a urcat pe tron, prinţul Li Shimin a făcut o serie de reforme pentru îmbunătăţirea afacerilor statului împreună cu Fang Xuanling şi Du Ruhui, consilierii săi principali. Du Ruhui ajuta la luarea tuturor deciziilor militare şi politice. El l-a asistat, de asemenea, pe împăratul Taizong la formarea sistemului administrativ şi legislativ. După ce au tras învăţăminte împortante în urma prăbuşirii Dinastiei Sui, Ruhui Du şi Xuanling Fang l-au ajutat pe împăratul Taizong să acorde o mai mare importanţă trebuinţelor supuşilor, cei trei concepând faimoasa analogie "Oamenii sunt precum apa, iar împăratul, precum o… 

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!