Sun Bin (316 î.Hr.), este considerat de mulţi învăţaţi unul dintre cei mai mari strategi militari după Sunzi (de asemenea, cunoscut sub numele de Sun Tzu); încă există controversa că el ar fi descendentul direct al lui Sunzi. Numele de familie "Bin" este asociat cu moartea violentă, reflectând destinul dificil al acestei persoane talentate în perioada statelor beligerante.

 

În primii ani de şcoală, talentul lui Sun a stârnit invidia colegului săi Ban Juan, care visa să devină cel mai bun strateg militar şi i-a pregătit un "cadou" lui Sun.

 

Pentru ca nimeni să nu fie mai bun decât el, după mulţi ani de când a devenit general în Principatul Wei, Pang l-a înşelat pe Sun apelând la ajutorul lui cu scopul de a-l acuza apoi de trădare. Numele Bin i-a fost dat dupa pedeapsa pe care a primit-o: i-a fost tăiată rotula genunchiului; ca urmare persoana pierde şansa de a deveni vreodată general. Dar Bin nu aflat imediat despre perfidia lui Pang.

 

După ce Bin a aflat adevărul, în cele din urmă a fugit în Principatul Qi şi a cerut ajutor. Acesta a fost bine primit de către generalul Tyantszy şi pentru prima dată şi-a arătat talentul într-o cursă legendară.

 

În faimoasa cursă de cai dintre general şi guvernatorul Qi, caii au fost împărţiţi în trei categorii: clasele superioară, medie şi inferioară. Cine câştiga mai mult în toate categoriile, acela era învingător. Sun Bin a elaborat o strategie pentru general: caii săi din clasa inferioară să poată concura cu cei din clasa superioară a regelui, iar caii din clasă superioară a generalului cu caii de categorie medie a regelui, şi caii din clasa medie a generalului cu caii din clasa inferioară a regelui. Generalul a câştigat toate pariurile în acea zi, iar guvernatorul a fost foarte uimit de strategia lui Sun. El l-a numit pe Sun în calitate de consilier principal.

 

Acest incident a devenit mai târziu o expresie uzuală în China: "Strategia cursei de cai a generalului Tyantszy", care încurajează oamenii să se concentreze asupra avantajelor şi să folosească punctele slabe ale inamicului, pentru a obţine efectul maxim.

 

Talentul lui Sun Bin s-a evidenţiat mai ales în două lupte, care i-au imortalizat numele în istoria militară chineză.

 

Prima bătălie a început când…

 

Pentru a citi in continuare articolul intrati aici.

Be Sociable, Share!