In comunitatea Quechua din muntii Peru, nu exista nicio bariera intre adulti si copii. Acest lucru permite copiilor sa invete cum sa spuna o poveste prin propriile intreruperi atunci cand li se relateaza o intamplare. Astfel, copiii din comunitatea Quechua sunt incurajati sa asculte povestea ce li se spune pentru a invata mai multe despre identitatea si cultura lor.

Puterea povestii

In lucrarea sa Transforming Capabilities: Using Story for Knowledge Discovery & Community Development, Elizabeth A. Doty prezinta faptul ca povestile tind sa se bazeze pe invatarea prin experienta. Insa aceasta invatare nu se produce automat.

 

De cele mai multe ori, o persoana trebuie sa incerce sa relateze povestea acelei experiente inainte de a realiza cu adevarat valoarea acesteia. In acest caz, nu doar ascultatorul invata ci si povestitorul ce isi da seama de unicitatea experientei si cum s-a intamplat aceasta la un nivel fundamental.

 

Acest mod de a povesti este putenic pentru ca permite celui ce relateaza intamplarile, sa transmita idei intr-un mod eficient si cu mai multa practica, poate demonstra potentialul ce se afla in spatele atingerii unui obiectiv.  

 

Ti-a placut articolul? Impartaseste-l cu prietenii pe Facebook, Twitter si apasa butonul Like.

Cunosti povesti sau intamplari fascinante despre popoare, culturi sau obiceiuri neobisnuite? Impartaseste-le mai jos si spune-ne si noua.

.

Be Sociable, Share!